“Nije nov i dovodi do lakšeg zaražavanja…”: Kinezi tvrde da novi soj svinjskog gripa nema pandemijski potencijal

1
Foto: Profimedia

Kinesko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je danas da soj svinjskog gripa poznat pod nazivom “G4” nije nov i ne dovodi do lakšeg zaražavanja i oboljevanja ljudi ili životinja čime opovrgava nalaze jedne nedavno objavljene studije.

Studija grupe kineskih naučnika objavljena je ove nedelje u SAD, a u njoj se upozorava na to da je taj navodno novi soj virusa svinjskog gripa postao zarazniji po ljude i da stoga ima potencijal da izazove pandemiju.

Međutim, kinesko ministarstvo je istaklo da je studija u medijima interpretirana na “preteran i nečinjeničan način”, navodi Rojters.

Prema zaključcima ministarstva, donetim posle jednog stručnog seminara o uticaju soja “G4” na svinjogojstvo i javno zdravlje, uzorak na kojem se studija zasniva premali je da bi bio reprezentativan, a u njoj nisu pruženi ni adekvatni dokazi da je taj soj virusa postao dominantan kod svinja, preneo je B92.


1 KOMENTAR

  1. Кина, осим “фабрике” света, постаје и “лабораторија” света где се стварају и у етар ослобађају све новије и новије врсте вируса.

Comments are closed.