“Nije naš prvi zadatak da rešavamo politička i društvena pitanja. Neka ova zemlja bude deo carstva Božijeg”: Prva beseda patrijarha Porfirija

0
(BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC/DS)

Nakon ustoličenja na mestu poglavara SPC patrijarh Porfirije održao je i svoju prvu besedu.

“Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika”, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.

Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slboodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

“U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće objasjano”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Napomenuo je da se tokom služenja neće rukovoditi parcijalnim interesima, strančarenjem, parcijalnim bavljenjem politikom.

Patrijarh Porfirije istakao je da je Кosovo za nas zavet, koji je vezan za Novi zavet.

“Otuda je Кosovo za nas mit, pupčana vrpca koja nas povezuje sa našom duhovnom istorijskom kolevkom, suštinom našeg identiteta, Кosova je u nama, u našima svetinjama, u ćirilici”, rekao je patrijarh Porfirije.

Кada je reč o pandemiji koronavirusa, pozvao je građane da budu snaženi i trezveni, da ne dozvolimo da ovlada strah i da “svaki zdrav čovek može biti mnogo gori virus”.

“Čovek je jedini virus u svetu koji čini debalanse u svetu koji je Bog stvorio. Da pokaže koliko smo međusobno povezani i jedni na druge upućeni i koliko međusobnom pažnjom možemo pobediti ovu pošast, pre svega pošast greha i bolesti”, naglasio je patrijarh u svojoj prvoj besedi.

“Neka Gospod blagoslovi i neka nas udostoji da ovu zemlju učinimo delom carstva Božijeg koje i jeste jedini cilj i možemo doći do njega ako prvi korak sada i ovde napravimo. Živeli i neka vas sve Gospod blagoslovi”, reči su kojima je patrijarh Porfirije završio svoju prvu besedu.