Nije nam dovoljan jedan derbi koji nas je “opekao”: Dok Evropa uvodi nove mere, u Srbiji bi hteli utakmice sa navijačima

0
Foto: Profimedia

Iako nas je derbi već jednom skupo koštao zbog skoka broja zaraženih koronavirusom, sudeći prema jutrošnjoj izjavi predsednika Medicinske komisije Fudbalskog saveza Srbije doktora Miljka Ristića, 163. večiti derbi Crvene zvezde i Partizana, zakazan za 17. oktobar u Humskoj, mogao bi da bude održan pred navijačima. I to, dok većina evropskih zemalja uvodi nove epidemiološke mere zbog drugog talasa koronavirusa.

“Verujem da je pitanje dana kada će FSS dozvoliti navijačima prisustvo na utakmicama”, rekao je Ristić za u intervjuu za dnevni list Alo.

Ristić je naglasio da će biti određeni broj ljudi na stadionu i da če morati da se poštuju zdravstvene mere i propisi.

“Ako uzmemo u obzir činjenicu da je Srbija po broju zaraženih na zadovoljavajućem nivou, onda takva odluka ima rezona”, rekao je Rističu intervjuu za Alo, što je podgrejalo sumnje da bi naredna utakmica večitog derbija mogla da bude odigrana pred navijačima.

On je, međutim, rekao da se Krizni štab ne oglašava o ovoj temi, ali je objasnio zbog čega je moguće da se sadašnja zabrana promeni.

“Krizni štab se zasad ne oglašava, ali smatram da je došlo vreme da se navijači vrate tamo gde im je mesto. To je realnost, naravno uz obavezu poštovanja preporuka nadležnih. Osim na stadionima Crvene zvezde i Partizana, u našoj Superligi nema puno navijača, stoga nema opasnosti za širenje pandemije, plus što se igra na otvorenom”, tvrdi Ristić.

Posle jučerašnje sednice Kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević je na pitanje da li je bilo reči o popuštanju mera u vezi sa sajmovima i drugim manifestacijama, odgovorila da Krizni štab smatra da održavanje takvih manifestacija ne treba dozvoliti, bez obzira na povoljnu epidemiološku situaciju.

U današnjoj izjavi za Blic, epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je da Krizni štab nije mogao da donese odluku o dozvoli održavanja “sajmova, kongresa i nekih većih manifestacija” jer će svako tu odluku tumačiti na svoj način.

On je rekao da očekuju detaljan protokol od svakog organizatora, uz poštovanje svih mera (maske, distanca, dezinfekcija) uz obavezno praćenje.

“To ćemo odobravati najverovatnije sa dobijanjem jasnog protokola i preuzimanjem odgovornosti od samog organizatora”, rekao je Tiodorović.

Juče je otkazan i Beogradski maraton, a Tiodorović je objasnio da Krizni štab nije mogao da dozvoli održavanje ove manifestacije s obzirom na veliki broj učesnika, ali i publike.

Prethodna utakmica između Crvene zvezde i Partizana odigran je 10. juna ove godine kada je, kako su tada zdravstvene vlasti tvrdile, epidemiološka situacija bila povoljna. Već sutradan su brojni mediji u svetu preneli vest o tome da je derbi u Beogradu bio najveće okupljanje u Evropi od ukidanja restrikcija zbog koronavirusa.

Tada je, inače, bilo dozvoljeno okupljanje neograničenog broja ljudi, ali nisu primećene zdravstvene mere opreza među navijačima koje su tada bile na nivou preporuke, a ne i obaveze.

Sa novim porastom broja obolelih, takozvanim drugim pikom prvog talasa koronavirusa u Srbiji u julu, mnogi su u javnosti to dovodili u vezu sa masovnim okupljanjima poput onog na derbiju.

Poslednjih nedelja se u Srbiji beleži povoljnija epidemiološka situacija sa ispod 100 novozaraženih dnevno ili, kako bi rekli epidemiolozi, stabilno je, ali nesigurno. Baš zbog toga, oni neprestano ponavaljaju da bi i jedan mali “incident” koji bi omogućio masovno prenošenje virusa mogao da pogorša situaciju.

Prema stopi incidencije, odnosno učestalosti oboljevanja usled infekcije koronavirusom na 100.000 stanovnika, Srbija je, nakon Grenlanda i Vatikana, najbolje stojeća zemlja u Evropi za prošlu nedelju.

Istovremeno, mnoge evropske zemlje suočavaju se sa novim rastom broja novozaraženih i preminulih od COVID-19.  Više evropskih zemalja najavilo je da će uvesti nove, čak i restriktivne mere za borbu protiv širenja koronavirusa.