Američki stručnjak za balkanska pitanja Danijel Server izjavio je da „nije mudra“ nedavna izjava šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da organizuje podršku američkom predsedniku Donaldu Trampu na narednim izborima, prenosi Danas.

„Očigledno je da Dačić misli da ima prijatelje u aktuelnoj administraciji i da želi da ih podrži. Ali, sve što je postigao jeste da je osigurao da ko god bude bio sledeći predsednik SAD iz redova demokrata, Dačića, a možda i Srbiju, smatra za neprijatelja. Dakle, to mu uopšte nije bilo mudro“, upozorio je Server.

On je dodao da je „velika greška ispoljavati savezništvo sa jednom ili drugom američkom političkom partijom zato što uvek postoji stvarna mogućnost promene na vlasti“.

„Tako da, ako to uradite, onda morate biti spremni da očekujete konsekvence ako pobedi stranka koju niste podržavali“, rekao je Server.

Prema Dačićevim navodima, 650.000 je državljana SAD srpskog porekla. On je najavio da će, kao ministar spoljnih poslova, organizovati Srbe koji žive u SAD da na predsedničkim izborima iduće godine objedine glasove i formalizuju podršku Trampu.

Radio slobodna Evropa ocenjuje takav Dačićev potez kao „potez za domaću upotrebu“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.