“Nije fer da učesnik Drugog svetskog rata mora da ima i spomenicu antifašističke borbe…”

1
Foto: Nedeljnik

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je danas da amandman poslanika Socijalističke partije Srbije Đorđa Milićevića koji podrazumeva da je za ostvarivanje prava učesnika Drugog svetskog rata potrebno imati i spomenicu antifašističke borbe, nije fer i korektan i da se sa tim intimno ne slaže.

Gojković je rekla da je “dovoljno politički svesna” da se za predloge Vlade glasa ali da je njeno intimno razmišljanje da takvo rešenje nije fer “zbog polovine Srbije koja je u Drugom svetskom ratu učestvovala” i poručila predlagaču amandmana da nije istina da su borci i vojska Draže Mihajlovića bili fašisti i da to nikada neće prihvatiti.

“Od 1945. do 2020. godine mi koji pripadamo porodicama koji su dali svoje živote a posle patili od komunističkog režima zato što su učestvovali u Drugom svetskom ratu stalno ćutimo, ne smemo ništa da kažemo zbog jedinstva Srbije, ovog puta zbog jedinstva koalicije”, kazala je Gojković.

Ona je rekla da “nije korektno što su se pojavili ovi amandmani” zato što se tokom Drugog svetskog rata u Srbiji vodio građanski rat a da su se svi zajedno borili protiv Nemaca”, kao i da njeno izlaganje “nema veze sa stavovima partije i da se ograđuje ako će nekom da napravi štetu”.

Đorđe Milićević je rekao da “misli da je pogrešno protumačen amandman koji ide u pravcu jedinstva a ne ponovnih podela u Srbiji na partizane i četnike”, i dodao da ne treba deo opozicije da brine o budućnosti koalicije koja se ne slaže po tom pitanju, budući da SPS nije ranije podržao ni zakon koji je izjednačio partizane i četnike, a on je ipak usvojen.

“Mi ne možemo možda da se složimo oko prošlosti ali to nije važno danas. Slažemo se sa politikom Vlade Srbije i predsednikom. Treba da gledamo prema budućnosti”, kazao je Milićević i dodao da je ovim amandmanom hteo da stavi tačku na podele i da stavovi SPS nisu politički marketning.

Poslanik SRS Božidar Delić rekao je u raspravi na Predlog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica da se uz podnošenje takvih amandmana pomirenje partizana i četnika svodi na “farsu”.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Наравно да не мора. Споменица је била извод из комунистичке евиденције, ко је и од када учествовао у антифашистичкој борби а ко не, иако је учесгвовао у рату. Крајње је време да се тај монопол одузме из руку комуниста и укине екслузивност комуниста на антифашистичку борбу. У Југославији, током Другог светског рата су воћени: Комунистичка револуција, грађански рат и антифашистичка борба, тачно, овим редом. При чему су сви који су колаборирали са фашистима и били антикомунистги, на овај, или онај начин кажњени, док комунисти за своје злочине, до дан данас, нису ни одговарали. Док се та ствар коначно не реши, напретка нема.

Comments are closed.