“Nije dobro kada ne verujete svojoj baki, naročito kada je ona glava porodice”: Koja je cena odluke koju su doneli Hari i Megan?

0
Foto: Profimedia

Pametni ljudi jednom su rekli da je odnos političara i državnika prema medijima sličan odnosu mornara prema vremenu – kada sve ide dobro, ne primećuju ga, kada nešto krene po zlu, vreme je prvi krivac. Za vojvodu od saseksa i njegovu suprugu, mediji su postali glavni krivci za ono što im se dogodilo, piše kolumnista Gardijana Stiven Bejts.

“Punih 19 meseci oko Harija i Megan stvaran je balon privilegija i publiciteta. A onda je neko pucnuo prstima i postalo je jasno da iza tog balona, kada on pukne, stoji nezadovoljan par, a pre svega nezadovoljna Megan koja sa tim ne može da se nosi”, piše Bejts i dodaje da je tačna ocena Dejli ekspresa da nije isto biti poznata ličnost i deo kraljevske porodice.

Kakve bi mogle da budu posledice ovakve odluke, za koju, izvori Gardijana iz Bakingemske palate, tvrde da nije dovoljno odmerena, tačnije da o njoj nije dovoljno razmišljano.

Bejts postavlja pitanja kako će izgledati ta “honorarna uloga u kraljevskoj porodici” za mladi par i kako će zarađivati novac?

On ističe da je Princ Čarls bio čuvar Harijeve kase do sada i njen najveći donator, a ističe da bi mogao da stegne kaiš u narendom periodu.

Ta strategija je upalila pedestih kada se princeza Margaret zbog redovnog priliva sredstava “odljubila” od Pitera Taunsenda.

Čini se da bi najveća šteta, ali i najbizarnija pesnička slika mogla da se stvori ako se iza ove odluke krije tajni dogovor sa Diznijem – tako bi zaista mogli da govorimo o “Čarobnom kraljevstvu”, smatra Bejts.

A osim što neće moći da koriste jedanu količinu novca kao do sada, Megan i Hari su stvorili dodatne troškove kraljevskoj porodici i britanskoj vladi – koliko košta zaštita lica od visokog značaja u Kanadi ili u Los Anđelesu?

I pozicija Princa Čarlsa biće ugrožena zbog ovakve odluke.

Pokazaće se to narednih nedelja, tvrdi Bejts, da “nije dobro kada nemate poverenja u svoju baku, a ona je glava porodice”.