Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da tokom epidemije koronavirusa nije bilo dovoljno solidarnosti, kako je rekao, „niko nije želeo da vidi onog drugog“, navodeći da su postojali izuzeci i da je njima posebno zahvalan.

Vučić je na onlajn-konferenciji „Zdravstvo u Srbiji posle pandemije“ naveo da nijedna zemlja nije mogla da bude dovoljno pripremljena, već da je bilo pitanje koliko je snažan zdravstveni sistem.

On je ocenio da je Srbija spremna na svaki „novi udar“.

„Ponosan sam na lekare i svo medicinsko osoblje. Ali bilo je i onih koji su jedva dočekali da odu na bolovanje, ne zbog toga što su zaraženi kovidom-19, već zbog toga što su uganuli nogu, iščašili ruku. Bilo je takvih“, rekao je predsednik i dodao da se o tome nije razgovaralo jer je dobro ljudima iznositi dobre primere.

Prema njegovim rečima, tehnička opremljenost Srbije na početku epidemije je bila dovoljno dobra, kako je naveo, „mnogo bolja nego pre nekoliko godina“.

„Naši ljudi sa Instituta ‘Mihajlo Pupin’ Mašinskog fakulteta su krenuli da pokušaju da proizvedu srpski respirator i sa tim ulaganjima ćemo nastaviti uz ogromnu zahvalnost njima, jer su to uspeli da naprave na ;osnovu svoje pameti, a ne naših para“, kazao je predsednik.

Vučić je naveo da je važno da analiziramo sve nedostatke kojih je bilo, u kadrovskom smislu i u kvalitetih objekata. „Bilo ih je (nedostataka) i u nesnalaženju na početku, pronalaženja dovoljno zaštitne opreme.

Ali je to kod nas izuzetno kratko trajalo, u najrazvijenijim evropskim zemljama je to trajalo i po mesec dana a kod nas bukvalno tri ili četiri dana“, kazao je on.

Kako je zaključio, od presudnog je značaja što je moguće pre podići ekonomiju u zemlji.

„Ogroman novac trošimo na zdravstvo, to je više od petine našeg ukupnog budžeta. A sada sa svim ovim izdvajanjima doći će i do četvrtine, i preći četvrtinu. Doći će do 27, 28, možda do 29 odsto potrošenog novca iz budžeta“, kazao je predsednik.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.