Ni za premijera nema izuzetka i pilot programa: Boris Džonson u izolaciji

0

Britanski premijer Boris Džonson ide u izolaciju zbog kontakta sa ministrom zdravlja, koji je zaražen koronavirusom. Iz izolacije poziva na oprez pošto se u Engleskoj od sutra ukidaju antikovid mere.

Osim Džonsona, zbog kontakta sa ministrom zdravlja Sadžidom Džavidom, u izolaciju će morati i ministar finansija Riši Sunak.

Njih dvojica će svakodnevne aktivnosti obavljati iz izolacije, a biće i svakodnevno testirani na koronavirus.

“Oni neće učestvovati u pilot programu koji bi im omogućio da bez restrikcija nastave da rade. Džonson će i dalje održavati sastanke sa ministrima, ali na daljinu. Ministar finansija Sunak će se takođe izolovati i oni neće biti deo probne sheme koja bi im omogućila da normalno nastave s radom”, saopšteno je iz Džonsonovog kabineta.

Obraćajući se građanima iz izolacije, uoči ukidanja mera u Engleskoj, Džonson je pozvao Britance na oprez.

“Molim vas, molim vas, molim vas, budite oprezni”, rekao je Džonson u video-snimku objavljenom na Tviteru.

Rekao je da koronavirus i dalje predstavlja rizik iako se ukidaju mere, poput obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru i gradskom prevozu.

Poslednjih dana broj novozaraženih u Velikoj Britaniji premašuje 50.000 dnevno, najviše od početka januara. Uglavnom je reč o zarazama delta sojem koronavirusa.

Vlasti upozoravaju da će pik novog talasa biti sredinom avgusta, kada bi broj novih slučajeva na dnevnom nivou mogao da dostigne i 100.000.