Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, pre pokretanja sistema adresnog registra, 3.028.020 građana imalo je prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je 2.676.898 građana prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara, a uz pomoć ovog sistema, svaki građanin u Srbiji imaće tačno određen naziv ulice u kojoj stanuje i određeni kućni broj, piše Tanjug.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovaće sutra prezentaciji aplikacije u okviru sistema adresnog registra u Srpsko-korejskom centru gde će razgovarati i sa mladim geodetama koji rade na izradi elaborata, saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

U adresnom registru Republike Srbije na početku prošle godine evidentirano je 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480 ulica.

Za projekat adresnog registra izdvojeno je ranije oko pet miliona evra.

Republički geodetski zavod (RGZ) u decembru 2018. godine izradio je elaborate uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Nepostojanje centralizovanog adresnog registra u prošlosti je prouzrokovalo mnogo problema. Javne institucije i službe su vodile sopstvene registre adresa i onda bi se podaci o stanovanju građana razlikovali u zavisnosti od institucije ili ustanove.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara pored Centralnog registra stanovništva, Registra privrednih društava i registra nepokretnosti.

Komentar(1)

  1. Duško
    9. август 2019. 11:30

    Taman toliko ima divljih objekata, niko se zbog toga ne uzbuđuje. U mojoj maloj ulici postoje brojevi 28 i 30. Između te dve kuće je bela, koja nema broj, ali ima priključak za struju i vodu. Normalno da oni nikom ništa ne plaćaju. A i što bi kad je vlasnik zaposlen u ElektroVojvodini. Jedan od važnih likova u mestu koji sve može i sve mu je dozvoljeno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.