Ni Rusi više ne piju “kao Rusi”: Smanjena potrošnja alkohola za 43 odsto

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Potrošnja alkohola u Rusiji, zemlji čiji su stanovnici poznati kao veliki ljubitelj votke, u razdoblju od 2003. do 2016. smanjila se za 43 odsto, stoji u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

“Ruska Federacija već dugo se smatra jednom od zemalja u kojima ljudi piju više nego igde na svetu”, kaže se u izveštaju uz napomenu da je alkohol značajno doprineo porastu broja umrlih devedesetih godina prošlog veka i demografskoj krizi koja je usledila nakon pada Sovjetskog Saveza, prenosi Gardijan pisanje agencije AFP.

“Ali poslednjih su godina ti trendovi obrnuti”, kaže SZO.

Autori izveštaja kažu da je smanjenje konzumiranja alkohola doprinelo povećanju očekivanog trajanja životnog veka koji je u 2018. godini dostigao rekordni nivo – 78 godina za žene i 68 godina za muškarce. Početkom devedesetih životni vek muškaraca iznosio je svega 57 godina.

Bivši sovjetski vođa Mihail Gorbačov pokušao je da smanji potrošnju alkohola pokretanjem kampanje protiv alkoholizma. Delimično je to pokušao da realizuje zabranom prodaje alkoholnih pića sredinom osamdesetih, ali nakon pada SSSR-a 1991, konzumacija alkohola je ‘eksplodirala’, nastavivši rasti sve do početka dvehiljaditih.

U razdoblju vladavine Vladimira Putina Rusija je postepeno uvela ograničenja, poput zabrane prodaje alkoholnih pića s najviše promila u trgovinama nakon 23:00 sata.

I minimalna maloprodajna cena alkohola drastično je porasla, dok je oglašavanje zabranjeno.

Po ranijim izveštajima SZO, odrasle osobe u Rusiji sada prosečno konzumiraju manje alkohola nego odrasle osobe u Francuskoj i Nemačkoj.

Rusija je pokrenula i masovnu kampanju protiv pušenja, zabranivši ga na brojnim javnim mestima, uključujući i mnoge parkove.

Uskoro će biti zabranjeno čak i pušenje na balkonu vlastitog stana.

Između 2009. i 2016. godine potrošnja duvana se smanjila za više od 20 odsto, a prema najnovijem Globalnom istraživanju o broju pušača među odraslim osobama, danas u Rusiji puši oko 30 odsto stanovnika.