Ni posle trećeg sastanka radne grupe o statusu radnika “Fijata” nema rešenja: Novi razgovori u sredu

1
EPA/SRDJAN SUKI

Bez konkretnih rešenja završen je i treći sastanak radne grupe za radnike Fijata u Kragujevcu. Pod znakom pitanja je i dalje ko sve spada u osetljive kategorije radnika koji će ostati da radi u fabrici, bolji uslovi za rad u inostranstvu, kao i visina otpremnine, piše RTS.

Sindikalci kažu da će se u sredu znati broj radnika koji žele da rade u inostranstvu, a za tada je zakazan i novi sastanak radne grupe u Beogradu. Nadaju se da će do četvrtak biti poznata sudbina svih radinka kragujevačke fabrike automobila.

“Postoji sigurno mogućnost da se ovo lakše reši. To je samo na jedan način ako se desi da kompanija zaista u narednom periodu jednostavno izađe sa nešto povoljnijim rešenjem, ako ostanemo na ovako ovim trenutno dve godine odlasak u inostranstvo, bojim se da ćemo imati teža rešenja”, navodi Saša Đorđević, predsednik Samostalnog sindikata FAS.

Đorđe Milojević, predstavnik radnika navodi da su svi nestrpljivi, da svi žele da vide kolike su otpremnine.

“Koji su drugi poslovi, sve je neizvesno nemamo strpljenja više”, ističe Milojević.

Menadžment “Fijatove” fabrike u Kragujevcu 12. maja započeo je razgovore sa oko 2.000 zaposlenih u toj fabrici. Kako je tada potvrđeno u Samostalnom sindikatu, zbog obustave proizvodnje, radnicima je ponuđeno da u naredne dve godine rade u nekoj od fabrika “Stelantisove” grupacije u Slovačkoj, Poljskoj, Italiji ili Nemačkoj, a druga opcija je, kako tvrde u sindikatu, otpuštanje.

1 KOMENTAR

  1. FIAT je izgleda izgubio kredibilitet u novoj bracnoj zajednici.Od novog modela nece biti nista i to svi znaju.Uslovi rada u njihovim fabrikama u Slovackoj su klasnicno robovlasnicki.I to svi znaju.Za platu od 800E, bez smestaja, socijalnog i hrane jedino im je zagarantovan 10 casovni rad i sikaniranje.Italijani su opet propali i opet izigrali Srbiju.Sramota.Nasa drzava im se treba zahvaliti i proterati ih iz Srbije.Zapleniti im sve sto su doneli i time isplacivati doprinose svim zaposlenim dok ima novcane mase.Velika sramota i za nasu vlast, ali ne i za njih jer je taj bezobrazluk njihovo nacionalno blago.

Comments are closed.