Ni po Trampu, ni po Makronu, već po pravdi izborne kampanje: Boris Džonson i poruka za NATO -“svi za jednog, jedan za sve”

0
Foto: Profimedia

Premijer Velike Britanije Boris Džonson bio je prinuđen da prekine izbornu kampanju kako bi prisustvovao skupu organizovanom povodom 70. godišnjice osnivanja NATO saveza.

Tokom sastanaka i konferencija za medije lidera zemalja koje čine NATO alijansu, bilo je i ozbiljnih varnica, a Džonson je izgledao kao da osim plave kose ima i plavi šlem.

Tramp je nazvao “gadnom” izjavu predsednika Francuske Emanuela Makrona da je NATO doživeo “moždanu smrt” i zamolio ga je da povede računa o načinu na koji govori o tako značajnoj organizaciji.

Nekoliko sati kasnije, Makron je pred Trampom rekao da stoji iza svog mišljenja, a onda se pred novinarima pojavio Džonson i samo što nije rekao “dobro momci, sve je u redu, niko nije kriv”.

Britanski mediji se šale da je njihov premijer zaboravio da taj događaj nije deo izborne kampanje i da nema potrebe da se dopadne svima, ali je čovek koji još uvek radi na adresi Dauning strit 10 stvari posmatrao iz šire perspektive.

Džonson je istakao značaj NATO po bezbednost jedne milijarde ljudi.

“U njegovoj osnovi je obećanje da ćemo stati u odbranu jedni drugih: svi za jednog i jedan za sve”, rekao je Džonson po dolasku u luksuzni hotelski kompleks izvan Londona, gde se održava samit NATO.

Mediji pišu i da je izbegavao da se fotografiše sa Donaldom Trampom, iako su imali zajednički sastanak, a Džonson tvrdi da ne može da se slika “sa svim liderima iz NATO saveza” da bi zadovoljio medije.