Vladajuća Partije pravde i razvoja, turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, i definitivno će izgubiti kontrolu nad Istanbulom, pošto je njen kandidat poražen na ponovljenim izborima za gradonačelnika, kažu prvi rezultati.

Ekrem Imamoglu, kandidat najveće opozicione stranke, ima nedostižnu prednost na 90 odsto prebrojanih glasova, javlja BBC.

Ovo je drugi put da je Imamoglu slavio i čini se da mu ovog puta mahinacije neće oduzeti pobedu.

Turski mediji navode da je Imamoglu osvojio 55 odsto glasova, naspram Erdoganovog kandidata Binalija Jildrima, koji ima 44 odsto.

Jildrim je priznao poraz i naveo da se nada da će „naš prijatelj Imamoglu dobro služiti građane Istanbula“.

Slavlje pristalica Ekrema Imamoglua u Istanbulu. Foto: Tanjug/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Podsetimo, četrdesetogodišnji političar iz sekularne Republikanske narodne stranke (CHP), pobedio je Binali Jildirima (63) iz vladajuće Stranke prava i razvoja (AKP) sa 729 glasova u izborima za gradonačelnika 31. marta.

Vrhovno izborno veće je 6. maja poništilo glasanje u skladu sa zahtevom islamsko-konzervativnog AKP-a, koji je naveo nezakonitosti te zatražio ponovno glasanje.

Imamoglu je bio prisiljen napustiti dužnost nakon 18 dana. Obećao je ponovnu pobedu, iskazujući svoju ljutnju, a obeshabrenim pristalicama rekao je “sve će biti sasvim u redu”, što je postalo novo geslo kampanje CHP-a.

Obećao je razotkriti detalje “rasipnog trošenja” i “korupcije” u gradskoj upravi pod AKP-om.

Ovi su izbori bili posebno važni i za Erdogana. On je rođen u istanbulskoj radničkoj četvrti Kasimpasa.

To je grad u kojem se vinula njegova politička karijera, jer ga je izabrao kao gradonačenika. Jednom je rekao da ko god izgubi Istanbul – gubi Tursku.

Analitičari su ovih dana govorili da, bez obzira na ishod, Istanbul ne bira samo novog gradonačelnika nego se uspostavlja budući smer zemlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.