“Ni danas ne mogu da razumem kako se dogodilo da prihvati dužnost za koju nije bio spreman”: Ana Vukić Ćosić o predsedničkom mandatu Dobrice Ćosića

0
Fotografija iz porodične arhive Ane Ćosić Vukić

Osam godina posle intervjua u Nedeljniku koji je najavio veliki povratak romana i izdanja Dobrice Ćosića u srpske knjižare, njegova ćerka, istoričarka književnosti Ana Ćosić Vukić, objavila je knjigu “Vreme sa ocem”, koja je nastajala u njihovim dugim razgovorima još od sredine devedesetih. Ekskluzivno za Nedeljnik, govorila je o životu, radu i uticaju čoveka čije ime i danas privlači pažnju i otvara polemike.

U razgovoru o romanu “Vreme smrti” pitate oca kako bi izgledala novija srpska istorija da je na mestu Nikole Pašića bio Vukašin Katić. Kako ste doživeli njegov odgovor na to pitanje?

Uloga Vukašina Katića, koji je kao vrsta političara možda najbliži mom ocu, nažalost se ne bi razlikovala mnogo od političke sudbine mog oca. Ne verujem da se prave istine otkrivaju kroz odnose šta bi bilo kad bi bilo.

A kako bi, kada smo već u vodama alternativne prošlosti, izgledala novija srpska istorija da je Dobrica Ćosić istrajao na mestu predsednika?

Na ovo pitanje zaista ne mogu da odgovorim ni kao građanin, ni kao potomak. Zahvaljujem Bogu što je trajalo kratko. Ni danas ne mogu da razumem kako se dogodilo da prihvati dužnost za koju nije bio spreman i pored toga kao ulog sasvim svesno založi svoje celokupno književno delo, “život za roman” i sve svoje najbliže toliko naljuti.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 25. avgusta

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Naslovna strana Nedeljnika br. 554