Nezapamćeno naoružavanje kopnenih snaga Grčke: “Napori vlasti da smanje vojno zaostajanje u odnosu na Tursku”

1
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula/MO)

(Beta) – Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Grčke sklopile su ugovor o nabavci 1.200 korišćenih lakih oklopnih vozila M1117 Gardijan, što je količina nezapamćena još od vremena Hladnog rata, a ceo posao je još zanimljiviji ako se zna da će Grci vozila dobiti besplatno, uz minimalne organizacione troškove.

“Reč je o polovnim vozilima iz američkih rezervi čija se vrednost po komadu procenjuje na 500.000 evra a Grčka je uspela da dogovori da vozila dobije besplatno, odnosno da plati 70.000 evra po vozilu za dekonzervaciju i transport. Informacije ukazuju da se vozila nalaze u dobrom stanju ali bez naoružanja pa će naoružanje, municija i rezervni delovi morati da budu nabavljeni u odvojenoj proceduri. Posebno će biti plaćena i obuka”, navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

U tekstu se dodaje da se neobično velika nabavka oklopne tehnike vezuje za napore Grčke da smanji vojno zaostajanje u odnosu na Tursku a vremenski se poklopila sa potpisivanjem ugovora sa Francuskom o nabavci 18 višenamenskih aviona Rafal.

Reč je o 12 polovnih Rafala i šest novih, za koje će Grčka ukupno platiti 2,5 milijardi evra. Tokom leta počeće isporuka polovnih aviona, zajedno sa naoružanjem, dok će prvi novi primerci biti predati grčkom Ratnom vazduhoplovstvu u 2022. godini.

Što se tiče vozila M1117, pismo o namerama i preliminarni dogovor predviđali su da prvih 800 komada budu isporučeni Grčkoj u proleće i jesen prošle godine ali je kriza sa korona virusom pokvarila te planove pa je sada ideja da isporuke počnu u tekućoj godini.

Oklopno vozilo M1117 Gardijan je u naoružanje počelo da ulazi 1999. godine a američka vojska ga je koristila kao laku zamenu za MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) vozila u akcijama u Iraku i Avganistanu, ali i kao zamenu za izvorno neoklopljenog Hamvija (HMMWV).

Ukupno je za američku vojsku proizvedeno 2.058 vozila a većina se trenutno nalazi konzervirana u viškovima, odakle će biti prebačeni u Grčku.

Izgledom M1117 neodoljivo podseća na srpska borbena oklopna vozila M-10 ili M-11, dok po karakteristikama više odgovara borbenom oklopnom vozilu M-16 Miloš.

Osim SAD, Gardijan koriste i Kanada, Bugarska, Kolumbija, Avganistan i Irak.

1 KOMENTAR

  1. Ван тога ко шта овде купује, НАТОфилима је овде дат очигледан пример како чланство у самом савезу, у погледу војне безбедности између чланица, не значи апсолутно ништа.

Comments are closed.