Nevreme širom Srbije i regiona: Jaka kiša, grad i oluja, nestabilno vreme i narednih dana…

0
(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

Nevreme praćeno jakom kišom i gradom juče tokom poslepodneva i večeri pogodilo gotovo celu zemlju. Prema najavama meteorologa, nestabilno vreme trebalo bi da potraje sve do 20. jula, prenosi RTS.

Jak pljusak, praćen grmljavinom, pogodio je Beograd oko 18 časova, a potom i oko 20.30. U pojedinim delovima grada padao je i grad. Nevreme je zahvatilo i Zrenjanin, Užice Nišavski okrug.

Novosadski portal NS uživo javlja da je jako nevreme praćeno gradom, grmljavinom i jakim olujnim nevremenom pogodilo rubne delove Novog Sada.

Najjači grad pogodio je Mošorin, a u Kaću i Budisavi vetar je čupao drveće i bandere, pa su na teren morali da izađu i novosadski vatrogasci.

Ulice Mošorina bele su od leda, a grad veličine lešnika, padao je i u Kovilju, Beočinu, Banoštoru i Futogu. Neke od fasada kuća su oštećena, a naneta je i velika šteta usevima. U Budisavi je palo drvo u dvorištu osnovne škole.

Centralne delove Novog Sada pogodili su jaki pljuskovi, ali nije bilo grada.

U Somboru jak pljusak uz grmljavinu oko 20 časova, a pre toga su se čule protivgradne rakete, što iz Bajše, što iz Mađarske.

U Apatinu je bilo malo grada, a kiša nije napravila veće probleme.

Kiša praćena vetrom i grmljavinom pogodila je i Kovin oko 20.15, a ubrzo nakon toga nestala je struja u celom gradu.

Snabdevanje električnom energijom uspostavljeno je oko 21 sat. 

Grad u Vladičinom Hanu, grom udario žičaru na Zlatiboru 

Oko 15 sati nevreme praćeno obilnom kišom, vetrom i gradom veličine oraha zahvatilo je Vladičin Han. 

Meštani kažu da je lokalni put bio prekriven ledom i da je saobraćaj nakratko zaustavljen.

Nevreme je pogodilo i Zlatibor, a zbog udara groma šestosedna žičara se pokvarila i prestala s radom. Putnici koji su se zatekli u kabini bez problema su stigli do vrha Tornika pošto je aktiviran rezervni pogon žičare. 

Nepogode širom zemlje i regiona 

Prethodnih dana u pojedinim delovima zemlje pala je velika količina kiše. Pojedine saobraćajnice i domaćinstva u Petrovcu na Mlavi su poplavljeni zbog obilnih padavima, pa je u delu opštine proglašena vanredna situacija.  

Već četiri dana i kruševački kraj bori se sa obilnim padavinama. U Rasinskom okrugu poplavljeni su podrumi kuća, a oštećena su i poljoprivredna imanja i lokalni putevi. 

Nevreme je u subotu pogodilo i Blace i Ivanjicu. Na Goliji je olujno nevreme pokrenulo klizište, pa su putevi do pojedinih sela neprohodni 

Nevreme je ranije u toku dana pogodilo i region. Sarajevo i Zagreb zasula je jaka kiša, pa su brojne ulice ostale poplavljene. 

I narednih dana nestabilno 

U gotovo celoj zemlji na snazi je narandžasti meteo-alarm zbog prognoziranih opasnih vremenskih pojava. Samo u istočnoj Srbiji važi žuti meteo-alarm.

Za danas je izdat crveni meteo-alarm za Vojvodinu i zapadnu Srbiju, dok će u ostalim krajevima zemlje na snazi biti narandžasti meteo-alarm.

Prema prognozama meteorologa, do utorka, 20. jula će se zadržati nestabilno vreme sa čestom pojavom kiše, pljuskova i grmljavine.

Lokalno se očekuju i vremenske nepogode sa gradom, pojačanim vetrom i velikom količinom padavina. Za tri sata, kažu meteorolozi, može pasti 30 litara kiše po kvadratnom metru.

Od srede biće pretežno sunčano, sa temperaturama oko 30 stepeni.