Nevidljivi vođa talibana prvi put na jednom javnom skupu: Kažu da je govorio 10 minuta…

0
Stringer / Xinhua News / Profimedia

Nevidljivi “vrhovni vodja” talibana, mula Hibatulah Akundžada, koji se nije zvanično pojavio u javnosti od kada je imenovan 2016, učestvovao je u ceremoniji u Kandaharu na jugu Avganistana, rekli su talibanski zvaničnici.

“Komandant vernika šeik Hibatulah Akundžada pojavio se na velikom okupljanju u čuvenoj medresi Hakimija i govorio deset minuta hrabrim vojnicima i učenicima, objavila je danas u poruci talibanska vlada uz objavu audio snimka.

Na audio snimku može vrlo nejasno da se čuje mula kako recituje molitve i blagoslove na jučerašnjem okupljanju.

Prema jednom lokalnom izvoru mula Hibatulah Akundžada došao je u versku školu u Kandaharu u konvoju od dva vozila pod velikim obezbedjenjem, i nije dozvoljeno nikakvo fotografisanje.

Pošto su dugo držali u tajnosti gde se on nalazi talibani su u septembru objavili da Hibatulah Akundžada “od početka” živi u Kandaharu i da će se “uskoro pojaviti u javnosti”.

Dok nije 2016. nasledio Mansura, ubijenog u napadu američkog drona u Pakistanu, Akundžada je bio relativno nepoznat, više uključen u sudska i verska pitanja nego u vojne manervre.

Čim je došao na vlast on je brzo dobio poverenje Egipćanina Ajmana al Zavahirija, vodje Al Kaide, koji ga je opisao kao “emira vernika”.

Kao “vrhovni vodja” Akundžada odgovoran je za održavanje jedinstva unutar islamističkog pokreta, što je kompleksna misija pošto se unutrašnje borbe koje godinama cepaju džihadistički pokret nastavljaju i posle povratka talibana na vlast u Avganistanu sredinom avgusta.