Neverovatna priča o Rodu Blagojeviću i američkim Srbima: A on je samo terao po svom – Čitajte u Nedeljniku

Kada je Rod Blagojević kao dva puta uzastopno birani guverner Ilinoisa optužen, impičovan, pa osuđen (i poslat u zatvor na 14 godina) za korupciju, ovom američkom političaru su, eto tako smo pomislili, proradili geni, pa je bilo dovoljno razloga za šalu. A onda su se pojavili Tramp i Džordž Kluni, odnosno Netfliks...

0
Foto Profimedia

Roda Blagojevića, relativno nepoznatog političara u nastajanju – proleća 1996. godine iznenadio je telefonski poziv. Sa druge strane žice bio je predsednik Bil Klinton, čestitao mu je pobedu na demokratskim “prajmarisima” na kojima je biran kandidat za peti kongresni distrikt u borbi za ulazak u Predstavnički dom.

“Mi, predsedniče, vi i ja, delimo zajedničku naklonost prema Elvisu, a ovo je distrikt u kom bi Elvis dobro prošao. Radnička klasa, prosečna primanja, takav je distrikt. Mi zaista želimo da vam pomognemo”, snašao se Blagojević u razgovoru sa prvim čovekom Amerike.

“A mi ovde pokušavamo da shvatimo kako se izgovara vaše prezime”, odgovorio mu je Klinton.

Foto Profimedia

***

Kada je Rod Blagojević kao dva puta uzastopno birani guverner Ilinoisa optužen, impičovan, pa osuđen (i poslat u zatvor na 14 godina) za korupciju, nismo se ovde u Srbiji mnogo udubljivali u sam slučaj, dovoljno je bilo što je Srbin uhvaćen u nekom mitu – a zar nije primanje mita druga po zastupljenosti “mitologija” u srpskoj politici posle Kosova? – a ovom američkom političaru su, eto tako smo pomislili, proradili geni, pa je bilo dovoljno razloga za šalu…

CEO TEKST O NEVEROVATNOJ ŽIVOTNOJ PRIČI RODA BLAGOJEVIĆA, O ODRASTANJU U SRPSKOJ PORODICI U ILINOISU, O MRAČNOJ STRANI LOKALNE POLITIKE U ČIKAGU, KAKO MU JE POSETA JUGOSLAVIJI U VREME NATO BOMBARDOVANJA PROMENILA KARIJERU, KO JE SVE UČESTVOVAO U ZAVERI PROTIV NJEGA, A GDE JE ON POGREŠIO… ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD ČETVRTKA 18. JUNA.

PODSEĆAMO, JEDNIM KLIKOM SE MOŽETE PRETPLATITI NA DIGITALNO IZDANJE NEDELJNIKA KOJE STIŽE DIREKTNO U VAŠ INBOX OVDE:

A uz novi broj Nedeljnika na poklon se dobija i knjiga o Draži Mihailoviću, peta knjiga iz poklon edicije “Velike biografije”. Za više informacija možete se obratiti na mejl pretplata@nedeljnik.rs.