Nevakcinisani šest puta više teško obolevaju od kovida nego vakcinisani: Studija iz Izraela

  0
  Foto: Profimedia

  (Beta) – Stopa teških oboljenja u Izraelu uprkos zaraznijem delta soju korona virusa koji se širi, šest puta je veća medju starijim ljudima koji se nisu vakcinisali nego kod vakcinisanih istog doba, javljaju izraelski mediji.

  Po podacima Ministarstva zdravlja medju vakcinisanim Izraelcima od 60 godina i starijim 16,6 ljudi na 100.000 je u ozbiljnom stanju, dok je kod nevakcinisanih 98,5 teških slučajeva.

  Izrael se trenutno suočava sa ponovnim naglim širenjem zaraze i lekari upozoravaju da se stiglo do “kritične tačke”.

  Poput drugih zemalja u kojima je registrovan delta soj u Izraelu je primećen pad efikasnosti vakcine.

  Ministarstvo zdravlja je početkom jula objavilo da je u sprečavanju zaraze efikasnoost vakcine 64 odsto, dok je ranije bila oko 90.

  Medjutim, ključni parametar je ozbiljno oboljenje i eksperti kažu da ima razloga za optimizam, jer statistika pokazuje da uprkos visokoj zaraznosti delta soja vakcina i dalje sprečava tešku bolest, izjavio je profesor Nadav Kac, korona virus statističar sa Hebrejskog univerziteta.

  Kod osoba mladjih od 60 godina koje nisu vakcinisane na svakih 100.000, u teškom stanju je prosečno 1,6, a medju potpuno vakcinisanim 0,5.

  Ovi podaci su objavljeni u vreme kada Vlada Izraela nastoji da ubedi još 1,1 milion gradjana koji mogu da se vakcinišu da to učine.

  Premijer Izraela Naftali Benet je oštro kritikovao one koji odbijaju imunizaciju i ministri navodno razmatraju finansijski podstrek da ih na to navedu.

  Vakcine odbijaju mladi, posebno oni u 30-tim godinama.

  U Izraelu je 5,4 miliona od ukupno 9,3 miliona stanovnika primilo drugu dozu, a trećom dozom je vakcinisano oko 577.000 gradjana starijih od 60 godina.