Sicilijanski pisac Andrea Kamileri, koji je osvojio verne obožavatelje širom sveta serijom romana o sicilijanskom komesaru Montalbanu, umro je u 94. godini, objavila je rimska bolnica.

On je u bolnicu u Rimu primljen u junu posle srčanog udara.

Italijanska državna televizija RAI, producent televizijske serije napravljene po njegovim delima, prekinula je program da objavi da je Kamileri umro i govorila o njegovom delu.

Kamileri je dugo bi uspešan pozorišni i televizijski reditelj i scenarista i kasno je postao pisac. Imao je skoro 70 godina kada je zabeležio književni uspeh.

Stota knjiga objavljena je kada je bio 91-godišnjak, a radnja većine dela odvija se u njegovoj rodnoj Siciliji.

Često je bio najbolje prodavan italijanski autor posebno za knjige prožete sicilijanskim dijalektom o simpatičnom šefu policije u malom gradu koji je mešao moral sa pragmatizmom u svom detektivskom radu.

Na vest o smrti počeo je da stiže niz priznanja iz cele Italije i na društvenim mrežama gde se širila poruka „Ćao Maestro“.

„Ovo je tužna vest za Siciliju koja gubi svog sina i za Italiju iz koje odlazi fantastičan gospodar života. Zbogom Andrea Kamileri, nedostajaćeš nam“, rekao je italijanski vicepremijer Luiđi Di Majo, iz Pokreta pet zvezdica, prenosi agencija Frans pres.

Drugi vicepremijer Mateo Salvini pozdravio je „neumornog pripovedača sa Sicilije“.

Šef Demokratske partije Nikola Cingareti, brat glumca Luke Cingaretija koji na ekranu igra komesara Montalbana, rekao je da je „nestao jedan sjajan i jedinstven glas“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.