“Neuknjiženih 1,7 miliona dolara” i “varanje države”: Finansijski direktor “Tramp organizacije” optužen za utaju poreza…

0
(Beta/AP Photo/John Minchillo)

(Beta-AP) – Kompanija Donalda Trampa i njen dugogodišnji finansijski direktor optuženi su zbog utaje poreza.

Po optužnici, Trampov direktor primio je više od neuknjiženih 1,7 miliona dolara, uključujući za plaćanje iznajmljivanja stana, isplate za kola i školarine.

To je prvi krivični slučaj proizašao iz dvogodišnje istrage njujorških vlasti u poslovanje bivšeg predsednika SAD.

Po optužnici koja je objavljena u četvrtak, od 2005. do ove godine, finanijski direktor Alen Vajselberg i Organizacija Tramp su varali državu i uskraćivali joj porez tako što nisu registrovali neke isplate visokim direktorima.

Vajselberg i advokati za Organizaciju Tramp su se izjasnili da nisu krivi.

Tužilac Keri Dan je rekao da su tu 15-ogodišnju praksu utaje vodili najviši direktori kompanije.

Tramp nije optužen u ovoj fazi istrage.

Po optužnici, Vajselberg (73) između ostalog je skrivao da je stanovnik Njujorka da bi izbegao gradski porez.

U saopštenju Organizacija Tramp je branila Vajselberga navodeći da ga okružni tužilac Menhetna Sajrus Vans – Mlađi “koristi kao piona” u pokušaju da naškodi bivšem predsedniku.

“To nije pravda, to je politika”, navela je Organizacija Tramp, uz argument da ni poreska služba, niti bilo koji drugi okružni tužilac ne bi ni pomoslili da podnese optužnicu zbog isplate doprinosa zaposlenima.

Tramp je tokom posete Teksasu u četvrtak odbio da odgovara na pitanja novinara o tom slučaju. On je ove nedelje optužio njujorške tužioce da su “neljubazni, zli i potpuno pristrasni” i rekao da je to što je radila njegova kompanija standardna praksa u poslovnom svetu i da nikako nije krivično delo.