Netfliks, Dizni i Vorner Medija upozoravaju da će verovatno prestati da snimaju filmove i TV emisije na području američke savezne države Džordžija ako novi zakon o abortusu stupi na snagu, piše CNN.

NBCU Univerzal takođe smatra da bi novi zakon o abortusu mogao „snažno uticati na njihove odluke o tome gde će proizvoditi svoje sadržaje“.

Američka savezna država Džordžija centar je zabavne industrije, delom zbog velikodušnih poreskih olakšica koje ta država nudi filmskim producentima i kompanijama.

Kompanije upozoravaju da bi zbog kontroverznog zakona, uprkos poreskim olakšicama, mogle premestiti svoju proizvodnju filmova i emisija na druga područja.

Ranije ovog meseca, guverner Džordžije Brajan Kemp potpisao je zakon kojim se zabranjuje abortus u trenutku kada se registruju otkucaji srca fetusa.

Srce fetusa obično počinje da kuca u šestoj sedmici trudnoće kada mnoge trudnice još i ne znaju da su trudne.

Novi zakon trebalo bi da stupi na snagu 1. januara 2020. godine.

Mnoge slavne osobe i moćne kompanije upozorile su da će bojkotovati Džordžiju ako kontroverzni zakon stupi na snagu.

Glas finansijskih divova poput Diznija i Netfliksa, koji izražava liberalne stavove svojih filmskih zvezda i producenata, sigurno će imati značajniji uticaj.

„Mislim da mnogi naši ljudi više neće hteti tamo da rade, a mi ćemo morati da poštujemo njihove želje“, rekao je Bob Iger, izvršni direktor kompanije Dizni.

Slično objašnjenje ponudila je i kompanija Netfliks prošlog utorka.

„Imamo mnogo žena koje rade na produkciji u Džordžiji, a njihova prava će biti ozbiljno ograničena ovim novim zakonom“, rekao je Ted Sarandos, urednik u Netfliksu.

„Stoga nameravamo da sarađujemo s Američkom unijom za građanske slobode i drugim organizacijama u borbi protiv takvog zakona putem sudskih procesa. S obzirom na to da novi zakon još nije stupio na snagu, za sada nastavljamo sa snimanjem filmova na tom području“, dodao je on.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.