Netfliks odbio da ubaci obaveštenje pre emitovanja epizoda “The Crown”: “Nema potrebe za bilo kakvim disklejmerom”

0
Foto Profimedia

Striming platforma Netfliks saopštila je da pre emitovanja epizoda serije “The Crown”, neće emitovati upozorenje da je reč o fikciji i da se ne radi o stvarnim događajima iz života britanske kraljevske porodice, kako su to tražili neki britanski zvaničnici.

“Uvek smo ‘Krunu’ predstavljali kao dramu – i imamo puno poverenje da naši članovi razumeju da je to delo fikcije koje se uglavnom zasniva na istorijskim događajima”, saopšteno je iz Netfliksa.

Dodaju i da, “kao rezultat toga”, ne planiraju, niti vide potrebu, da dodaju “disklejmer”.

Ova poruka dolazi nakon što je britanski sekretar za kulturu Oliver Dauden, kritikovao seriju zbog toga što to nije objasnila.

“To je prelepo proizvedeno beletrističko delo, pa kao i kod ostalih TV produkcija, Netfliks bi na početku trebalo da bude vrlo jasan”, rekao je ministar u nedavnom intervjuu.

Bez toga, kaže, generacija gledalaca koja nije proživela te događaje mogla bi da stekne pogrešan utisak da se ne radi o fikciji.

Sezona serije koja se upravo prikazuje, a na Netfliks je premijerno prikazana polovinom novembra, prikazuje burno razdoblje vladavine kraljice Elizabete Druge osamdesetih godina prošlog veka. Članove kraljevske porodice prikazuje u ne baš laskavom svetlu i u situacijama koje im ne idu u prilog, piše CNN.

Aktuelna sezona serije prati početak romanse i konačni krah braka između princa Čarlsa i Dajane, princeze od Velsa, te nastavak prinčeve ljubavne veze s Kamilom Parker-Bouls za vreme braka s Dajanom.

Među ostalim važnijim događajima su i vladavina tadašnje britanske premijerke Margaret Tačer, problemi s mentalnim zdravljem kraljičine sestre, princeze Margaret, kao i kraljičin odnos sa suprugom, princom Filipom i njihovom decom.