Netanjahuovi protivnici nastavljaju pregovore: U ponoć ističe rok za formiranje izraelske vlade…

0
(Beta/Yonatan Sindel/Pool via AP)

(Beta-AP) – Protivnici premijera Izraela danas nastavljaju pregovore da bi postigli konačan dogovor o koalicionoj vladi kojom bi se okončala dvanaestogodišnja neprekidna vladavina Benjamina Netanjahua, najduža u istoriji zemlje, pre roka koji ističe u ponoć.

Mandatar za sastav vlade, vođa partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid i ultranacionalista Naftali Benet lider stranke Desno (Jamina) su udružili snage i dogovorili se da se smenjuju na funkciji premijera, pod uslovom da Benet bude prvi, ali još nastoje da sastave vladajuću koaliciju koja će obuhvatiti i levičarske i desničarske i partije centra.

Izraelski mediji izveštavaju da postoje nesporazumi oko nižih političkih postavljenja, ali se očekuje da Lapid objavi dogovor i to već u 11 sati po lokalnom vremenu (10 sati po srednjoevropskom).

On ima vremena do ponoći da obavesti predsednika Izraela Ruvena Rivlina da je obrazovao većinsku koaliciju sa najmanje 61 od ukupno 120 poslanika u parlamentu, Knesetu.

Potom Kneset ima na raspolaganju nedelju dana da glasa o poverenju novoj vladi.

Ako Lapid propusti rok, u Izraelu će se gotovo sigurno održati peti izbori za samo nešto više od dve godine i Netanjahu će imati još jednu šansu da ostane na funkciji dok mu se sudi za korupciju.

Netanjahuov konzervativni Likud osvojio je najviše poslaničkih mandata na izborima 23. marta, ali on nije uspeo da obrazuje većinu sa svojim prirodnim saveznicima.

Ultradesna partija, koja mu je bila saveznik, odbila je da udruži snage sa malom partijom izraelskih Arapa čija bi podrška bila presudna za uspeh.

Netanjahu se nadao da će produžiti dugogodišnju vladavinu da bi se borio protiv optužbi za korupciju sa položaja premijera.

Ispostavilo se da je u proteklim godinama duboko podelio zemlju i zato su održane četiri runde uzastopnih izbora, a jasnog pobednika nije bilo.

Vanrednu vlada su osnovali prošle godine Netanjahu i bivši šef izraelske vojske Beni Ganc radi borbe protiv pandemije korona virusa ali se ona posle mnogih nesporazuma raspala u decembru. To je sada prelazna izraelska vlada.