Lider saveza izraelskih partija centra Beni Ganc obećao je danas da će nastojati da se suvereitet Izraela proširi na dolinu Jordan posle predstojećih parlamentarnih izbora.

„Dolina Jordan je istočni odbrambeni štit Izraela u svakom budućem scenariju koji će se dogoditi. Mi vidimo taj deo zemlje kao neodvojivi deo države Izrael i nakon izbora radićemo na primeni suvereniteta na dolinom Jordan. To ćemo uraditi na osnovu nacionalnog dogovora i u saradnji sa međunarodnom zajednicom“, najavio je Ganc obilazeći to područje.

Pre izbora u septembru premijer Izraela Benjamin Netanjahu je obećao da će proširiti suverenitet Izraela nad dolinom Jordan koja čini četvrtinu Zapadne obale odmah nakon formiranja vlade, podsećaju izraelski mediji.

Netanjahuovo obećanje, za koje on tvrdi da bi ga ispunio da vrhovni izraelski tužilac nije rekao da prelazna vlada ne može to da uradi sada, nije povučeno pošto posle septembarskih izbora nije obrazovana nova vlada.

Novi izbori, treći za manje od jedne godine, raspisani su za 2. mart.

Netanjahu je na Gancovo obećanje reagovao upitavši zašto da se čeka i pozvao da se dolina Jordan anektira odmah.

On je rekao da čeka Gancov odgovor do večeras.

Izraelski mediji navode da iz Netanjahuove izjave nije jasno zašto bi Gancovo obećanje dato u izbornoj kampanji navelo vrhovnog tužioca da preispita i izmeni svoj stav.

U međuvremenu se Ganc, bivši komandant izraelske vojske, suočio sa kritikama poslanika iz levičarskih partija.

Lider saveza partija Laburisti-Gešer Amir Perec je Gancovo obećanje pripisao naporima da se privuku desničarski glasači i označio ga plitkim i nesmotrenim.

Perec smatra da Izrael mora da pruži ruku ka miru i diplomatskom rešenju.

Vođa levičarskog Mereca Nican Horovic je rekao da Plavo i belo juri glasove desničara ili veruje u aneksiju jer mu nedostaje osećanje za logiku.

Lider saveza arapskih izraelskih partija Ajamn Odeh je ocenio da imitiranje nije način da se smeni Netanjahu na funkciji premijera i da je aneksija eliminacija svake šanse za demokratiju i mir.

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u ratu 1967. godine kada je osvojen i istočni Jerusalim i pojas Gaze.

Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju nezavisnu državu.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.