Netanjahu: Sramotna odluka o osnivanju komisije za istragu kršenja ljudskih prava

0

(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu osudio je večeras odluku Saveta UN za ljudska prava o osnivaju stalne komisije za istragu navodnih kršenja tih prava u jevrejskoj državi i na palestinskim teritorijama, označivši je kao sramotnu. 

On je ocenio da je usvajanje rezolucije o tome još jedan slučaj “flagrantne anti izraelske opsesije” Saveta. 

“Još jednom nemoralna automatska većina u Savetu zataškava genocidnu terorističku organizaciju koja namerno cilja izraelske civile dok pretvara civile u Gazi u ljudske štitove”,napisao je Netanjahu na Tviteru, aludirajući na islamski ekstremistički Hamas koji vlada tom palestinskom teritorijom. 

“Prikazuje kao ’krivu stranu’ nas, demokratiju koja legitimno deluje da zaštiti svoje gradjane od hiljada nasumičnih raketnih napada.Ta lakrdija se ruga medjunarodnom pravu i ohrabruje teroriste širom sveta”, ocenio je izraelski lider. 

U rezoluciji, koju je Izrael odbacio, se poziva na stvaranje stalne “komisije za istragu”, najmoćnijeg sredstva na raspolaganju Savetu da nadgleda i izveštava o kršenju ljudskih prava, navodi Asošiejted pres i dodaje da će to biti prva takva komisija sa tekućim mandatom. 

Komisija će takodje istraživati “uzroke napetosti koja se ponavlja, nestabilnosti i odugovlačenja sukoba”, uključujući diskriminaciju i represiju. 

Palestinska uprava je pozdravila rezoluciju, ocenivši da je ravna “medjunarodnom priznanju sistematske opresije Izraela i diskriminacije protiv palestinskog naroda”. 

“Ta realnost aparthejda i nekažnjivosti ne može se više ignorisati”, navela je Palestinska uprava koja vlada drugom palestinskom teritorijom Zapadnom obalom.