Netanjahu se žalio Zakerbergu: Bibi nije zadovoljan odnosom Fejsbuka prema njegovoj stranci

0
Foto Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahau žalio se direktoru Fejsbuka Marku Zakerbergu zbog toga što, kako smatra, ta društvena mreža deluje protiv njegove konzervativne partije Likud.

Izvori na koje se pozivaju izraelski mediji su naveli da je Netanjahu u telefonskom razgovoru zatražio od Zakerberga da osigura jednak odnos prema svim strankama pre parlamentarnih izbora 2. marta, trećih za manje od godinu dana.

Takodje su rekli da Zakerberg nije komentarisao tvrdnje koje je pomenuo Netanjahu ali je obećao da će se obratiti pažnja.

“Mi stalno razgovaramo sa liderima širom sveta. Mark je naglasio u tom razgovoru da je Fejsbuk platforma otvorena za sve ideje”, naveo je portparol Fejsbuka u saopštenju.

Netanjahu i Zakerberg su razgovarali i o tehnološkim pitanjima i direktor Fejsbuka je najavio da planira da investira više u razvoj kancelarije koju je otvorio u Tel Avivu 2014. godine

Nedelju dana pre izbora u septembru Fejsbuk je na 24 sata suspendovao nalog koji je korišćen za slanje automatskih poruka aktivistima Likuda.

Suspenzija je bila podstaknuta porukom na Netanjahuovom zvaničnom nalogu da “Arapi žele da nas unište sve – žene, decu i muškarce”, kako je pisalo.

Na sam dan izbora Fejsbuk je ponovo suspendovao Netanjahuovog četbota pošto su dva puta objavljeni rezultati anketa s obzirom da izraelski zakon zabranjuje da se objavljuju na dan glasanja.

Dva sata kasnije predsedavajući Centralne izborne komisije Hanan Melcer je naredio Fejsbuku da ukine suspenziju.

I drugi izraelski desničari su takodje optuživali Fejsbuk da su suspenzije njihovih naloga poslednjih meseci mnogo češće nego suspenzije levičarskih.

Izraelski lider je sada od Zakerberga zatražio da “osigura poštene izbore i deluje odgovorno i fer”.

(Beta)