Netanjahu, sada vođa opozicije: “Očekujem gvozdenu disciplinu…”

0
(Beta/AP Photo/Maya Alleruzzo)

(Beta) – Bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu, sada vođa opozicije, rekao je danas na sastanku vođa partija koje ga podržavaju da nova izraelska vlada neće trajati dugo.

On je ponovio da je ta vlada zasnovana na “prevari, mržnji i težnji za vlašću”, te suviše podeljena da bi uspela.

Ne pominjući novog premijera Naftalija Beneta po imenu, Netanjahu je rekao da zahteva “gvozdenu disciplinu” i koheziju od opozicije kako bi se otežao život vladajućoj koaliciji i “doneo spas narodu i državi Izrael”.

Netanjahu je najavio da će se slični sastanci održavati svakog ponedeljka u 13.30 po lokalnom vremenu.

“Ako radimo za taj cilj uspećemo, a ako se međusobno sukobljavamo, nećemo”, rekao je bivši izraelski lider očito aludirajuči na izjavu jednog poslanika svoje konzervativne partije Likud koji je vođu partije Religiozni cionizam optužio za svrgavanje Netanjahua.

Netanjahu se fotografisao sa svojim pristalicama koje su prisustovovale tom sastanku, pošto je prethodno izbegao da se fotografiše sa Benetom prilikom primopredaje vlasti, preneli su izraelski mediji.

Izraelski parlament-Kneset je sinoć tesnom većinom izglasao poverenje takozvanoj vladi promene predvođenoj Benetom, liderom desničarske partije Jamina.

Benet će na osnovu koalicionog sporazuma biti premijer prve dve godine mandata nove vlade, a onda će ga zameniti sadašnji šef diplomatije Jair Lapid, arhitekta nove koalicije.

U opoziciji su Netanjahuov konzervativni Likud, dve partije ultraortodoksnih