Netanjahu opet nema parlamentarnu većinu: Izraelski premijer ponovo u problemu da formira vladu

0
Foto Profimedia

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu nije izvojevao parlamentarnu većinu na izborima i izlazne ankete pokazuju da njegova konzervativna partija Likud neznatno zaostaje iza saveza partija centra, bivšeg komandanta izraelske vojske Benija Ganca.

Konačni rezultati izbora očekuju se danas popodne, ali po izlaznim anketama TV Kanala 13, koji je bio najtačniji posle aprilskih izbora, Likud je osvojio 31 poslaničko mesto, a Gancov savez 33. 

Po tim anketama, blok desnog centra ima 54 poslanika od ukupno 120, četiri manje od bloka levog centra. Za sada je dakle nejasno da li će se Netanjahuu šesti put poveriti zadatak da obrazuje vladajuću koaliciju. Izlaznost na izbore bila je veća od očekivane, iako su Izraelci glasali drugi put posle pet meseci. 

Odziv izraelskih Arapa bio je značajno veći od 49 odsto na izborima 9. aprila, ali se još ne navodi koliko. Po izlaznim anketama savez arapskih partija Zajednička lista osvojio je 13 mesta, nacionalistička stranka Izrael naš dom bivšeg minstra odbrane Avigdora Libermana, za koga se predviđalo da će biti ključni faktor za obrazovanje koalicije osvojio je 8 do 10 mesta. 

Dve verske partije osvojile su takođe osam mandata, a po šest savez desnih partija Jamina i dve levičarske Demokratska unija i Laburosti-Gešer. Ultranacionalostička partija Jevrejska snaga nije prešla izborni prag.

Dve izlazne ankete daju prednost bloku desnog cetra 57 prema 55 i 56 prema 54, a to znači da nijedan blok nema većinu od potrebnih 61 od ukupno 120 poslanika. Izraelci su glasali drugi put jer Netanjahu nije uspeo da posle aprilskih izbora obrazuje vladajuću koaliciju.

On je težio da četvti put uzastopno, a peti put ukupno postane premijer. Ako se potvrde izlazne ankete on će se suočiti sa istim problemima da osnuje vladu, navodi Frans pres.

Ovakvi rezultati po AP-u povećavaju izglede za formiranje vlade jedinstva, ali je nejasno da li Netanjahu može na to da pristane.

U 20 sati izlaznost je bila 63,7 odsto, malo više nego u aprilu.