Netanjahu: “Oborićemo ovu opasnu vladu… Iz opozicije…”

0

(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je danas, na specijalnoj sednici parlamenta, Kneseta, na kojoj će se glasati o poverenju novoj vladajućoj koaliciji, da će je oboriti iz opozicije.

“Ako nam je sudbina da budemo u opoziciji uradićemo to visoko podignutih glava dok ne oborimo ovu opasnu vladu”, rekao je Netanjahu.

On je takođe ismejao obećanje Naftalija Beneta, za koga se očekuje da večeras postane novi premijer Izraela, da će zaustaviti Iran u nastojanju da razvije nuklearno oružje.

“On nema ugled u svetu. Nema kredibilitet. On nema sposobnost i nema podršku sopstvene podeljene vlade”, rekao je Netanjahu govoreći o Benetu, svom nekadašnjem saradniku, sada rivalu.

“Premijer Izraela mora buti u stanju da kaže ne američkoj vladi o pitanjima koja prete Izraelu”, rekao je dugogodišji izraelski lider, ocenivši da Benet neće moći da izdrži pritisak.

Netanjahu je rekao i da Iran “slavi” jer Izrael sada ima “slabu vladu”.

“Od trenutka povratka SAD nuklearnom sporazumu s Iranom dolazeća vlada neće odobriti značajne operacije u Iranu. Vlada koja nije stanju da se snažno usprotivi međunarodnoj zajednici kada je u pitanju naša sudbina nije vredna da predvodi Izrael”, rekao je Netanjahu, misleći na sporazum iz 2015. godine, iz koga je administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa izašla 2018.

On je podsetio da se na vlast vratio iz opozicije već dva puta, a Beneta je optužio za “najveću prevaru u istoriji Izraela” jer je pre izbora 23. marta isključio mogućnost formiranje vlade sa vođom partije centra Ješ atid, Jairom Lapidom, a sada je s njim u koaliciji.

Netanjahu je ocenio da je presedan što će Benet biti premijer, a njegova partija ima samo šest poslaničkih mandata.

Lapid, mandatar nove vlade, na osnovu koalicionog sporazuma, zameniće Beneta na položaju premijera od 2023. godine, a do tada će biti šef diplomatije.

On je danas odustao od obraćanja parlamentu, rekavši da ga je sramota što je njegova 86-godišnja majka svedok tako grubog ponašanja protivnika nove vlade, koji nisu prestajali da ometaju Benetov govor.

“Želeo sam da majka bude ponosna na demokratski proces u Izraelu. Umesto toga se ona, kao i svaki građanin Izraela, stidi vas i jasno joj je zašto je vreme za smenu”, rekao je Lapid.