Netanjahu o Pojasu Gaze: “Možda nećemo imati izbora nego da idemo u rat”

0
Foto: Profimedia

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da Izrael razmišlja o opciji rata u Pojasu Gaze, ukoliko ne bude drugih opcija.

Netanjahu je rekao da će Izrael verovatno morati da krene u vojnu kampanju zbog eskalacije sukoba poslednjih meseci, prenose izraelske novine Haaretz.

On je aludirao na projektile koje ispaljuju snage Hamasa i Islamskog džihada. Situacija između Izraela i Gaze eskalirala je prošle godine i zbogpalestinskih protesta na granici, na koje su izraelski vojnici odgovorili otvaranjem vatre.

Ipak, Netanjahu je istakao da je “opasan rat poslednja opcija” i dodao da ne bi slao izraelske snage u Gazu “dok uslovi ne budu optimalni za to”. Izraelski premijer optužio je Hamas, koji je na vlasti u Gazi od 2006. da ne kontroliše teritoriju i da dozvoljava još ekstremnijem Islamskom džihadu napade na izraelsku teritoriju.

“Imamo osnovnu situaciju terorističke grupe koja je preuzela (Gazu) i lansira projektile, koja ne kontroliše svoje odmetnute frakcije čak ni kad to želi. Hamas razume kuda ide, ali ne može da stane. Zbog toga nećemo imati izbora nego da idemo u rat”, poručio je Netanjahu.