Nesvrstani u Beogradu: “Srbija je, kao naslednik Jugoslavije, osnivača Pokreta, ponosni promoter politike multilateralizma…”

1
(BETAPHOTO/VLADA SRBIJE/SLOBODAN MILJEVIC/MO)

 (Beta) – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da je skup povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih prilika da se postave “novi stubovi” za saradnju u budućnosti.

“Uprkos usponima i padovima, uveren sam da je istorija Pokreta nesvrstanih uspešna priča. Nije dovoljno da se samo nostalgično sećamo zlatnih godina Pokreta nesvrstanih, treba da postavimo nove stubove za buduće akcije u svetu dinamičnih promena u kojem danas živimo”, rekao je Vučić na otvaranju skupa.

Podsećajući okupljene na hrabrost lidera koji su u polarizovanom svetu oformili alternativni put, pozvao je njihove naslednike da ovih dana u Beogradu razgovaraju o temama od zajedničkog interesa.

“Dobrodošli kući! Beograd je bio, jeste i biće ponosni domaćin svakom ljudskom biću sa dušom koja želi mir. Beograd će vas, kao viševekovni simbol i raskrsnica civilizacija, tačka kontakta istoka i zapada i grad gde su se različite civilizacije i kulture i religije uvek sretale, inspirisati na dijalog i izgradnju novih mostova saradnje”, naveo je.

Srbija je, kao naslednik Jugoslavije, osnivača Pokreta, ponosni promoter politike multilateralizma i poštovanja medjunarodnih normi, rekao je Vučić.

“Nadam se da nećemo razgovarati samo o prošlosti, već i o budućnosti. Uveren sam da je svet dijaloga i kompromisa i dalje moguć. Budućnost jednakih, gde su ista prava primenjiva na sve, to je pravac u kojem se ovaj Pokret kretao od početka”, kazao je.

Skupu na Beogradskom sajmu prisustvuju najviši zvaničnici Srbije, predstavnici 105 stranih delegacija i devet delegacija medjunarodnih organizacija.

Medju njima je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Rusija je jula ove godine stekla status posmatrača u Pokretu, osnovanom u jeku Hladnog rata, kao protivteža suprotstavljenim blokovima pod vodjstvom tadašnjeg SSSR i SAD.

Na skupu je i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu, iako je njegova zemlja članica NATO-a.

***

(Beta) – Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je da Pokret nesvrstanih zemalja ima veoma važnu ulogu u današnjem svetu, i istakao njegov doprinos u borbi protiv pandemije korona virusa.

“Pokret nesvrstanih zemalja ima ključnu ulogu u svetu. Posebno zasedanje UN posvećeno pandemiji organizovano je na inicijativu tog Pokreta”, rekao je Gutereš na plenarnoj sesiji Sastanka na visokom nivou povodom 60. godišnjice prve konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja.

U obraćanju snimljenom porukom, Gutereš je naveo da “dugo pokušava da progura plan globalne vakcinacije” i dodao da do smrti ogromnog broja ljudi dolazi zbog nejednake distribucije vakcina.

On je ukazao i na druge probleme savremenog sveta, pre svega klimatskih promena, zagadjenja i gubitka radnih mesta.

Naveo je da je veoma bitno da manje razvijene zemlje dobiju novac za suočavanje sa klimatskim promenama.

“Važno je da medjunarodna saradnja i multilateralizam budu od primarnog značaja. Akcije treba da budu usmerene tako da imaju u vidu i buduće generacije i da ojačaju poverenje”, kazao je Gutereš.

Predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Abdulah Šahid, koji prisustvuje skupu u Beogradu, kazao je da u borbi za bolje i pravednije medjunarodne odnose “nema sile” kao što je Pokret nesvrstanih zemalja.

“Potrebno je da postoji stalno zagovaranje mira i prijateljstva i ovaj Pokret tome služi. Uslovi su se promenili od 1961. godine, ali potreba za diplomatijom nije”, naveo je Šahid.

On je izrazio uverenje da će članice Pokreta snažno podržati aktivnosti na polju borbe protiv klimatskih promena.

***

1 KOMENTAR

Comments are closed.