Nešto kao polemika Đilasa i Vesića: “Velike kiše su padale i ranije”; “Kad nemate politiku i kiša je dobra”

0
Fotografije Tanjug

Skupština grada Beograda održala je sednicu sa preko 20 tačaka dnevnog reda. Jedna od tema bilo je i nevreme koje je u nedelju pogodilo prestonicu Srbije. Opozicioni odbornici Saveza za Srbiju nisu bili u sali, ali su razmenili argumente sa odbornicima Srpske napredne stranke. A kako navodi N1, radni dan Skupštine grada Beograda obeležila je polemika odbornika Srpske napredne stranke i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića sa odbornicima opozicionog Saveza za Srbiju, pre svega o vremenskim nepogodama.

Ipak, o kiši i kišnoj kanalizaciji nije bilo reči u direktnoj razmeni argumenata u sali, već preko medija. Ovako bi izgledala ta polemika koju je objavio N1.

Dragan Đilas (SzS): Zašto je pola Novog Beograda bilo poplavljeno? Zato što crpne stanice Gazela i Galovica nisu radile u vreme ovih padavina.

Goran Vesić: 422 miliona dinara smo uložili u rekonstrukciju kanalizacionih crpnih stanica, a u njegovo (Đilasovo) vreme nije uložen nijedan dinar.

Đilas: Svake godine je grad Beograd, preko svog preduzeća Vodovod i kanalizacija, odvajao u proseku 200 miliona dinara za održavanje sistema kišne kanalizacije, kanala i svega ostalog što postoji.

Vesić: Gospodin Đilas je običan bednik. I to vam kažem odgovorno. Bednik koji laže ovaj narod, i koji koristi… (predsednik Skupštine Nikola Nikodijević opominje zamenika gradonačelnika)… Pa, meni je žao, predsedavajući, što gospodin Đilas nije tu, jer da je tu, ja bih mu objasnio kakav je bednik, i ne bih imao problem da se mi objasnimo oko toga, jer ja nemam drugu reč da kažem za nekoga ko koristi nesreću da bi skupljao jeftine političke poene.

Đilas: I potpuno je jasno da niko normalan neće reći da ovo nisu ogromne kiše, i da je ovo jedna redovna situacija. Ali velike kiše su padale i ranije, i osim nekih mesta koje su u nivou ispod nivoa reka, nikad se ništa slično u ovom gradu nije desilo.

Vesić: Kad nemate politiku, onda vam je i kiša dobra da od nje pravite politiku. To se nikada nije radilo u ovom gradu. Nikada niko Đilasa, dok je bio gradonačelnik, napadao zbog snega, niti ga je napadao zbog kiše, niti ga je napadao zbog drugih prirodnih nepogoda, jer to se ne radi kad ste pristojni i kad ste normalni.

I dok odbornici naprednjaka optužuju opozicione što ni danas nisu u sali, opozicioni tvrde da vladajuća koalicija koristi vremenske nepogode kako bi napravila privid dijaloga.