(Beta-AP) – Privremeni predsednik Perua Manuel Merino objavio je da podnosi ostavku, nakon višednevnih masovnih protesta započetih jer je parlament smenio doskorašnjeg šefa države Martinu Viskaru.

Merino, čija ostavka dolazi u vreme najteže ustavne krize u Peruu u poslednjih 20 godina, rekao je u kratkom obraćanju naciji da je delovao u skladu sa zakonom kada je u utorak položio zakletvu kao novi predsednik i da „kao i svako, želi ono što je najbolje za zemlju“.

Demonstranti tvrde da je Kongres Perua odlukom o opozivu popularnog predsednika Viskare izveo državni udar i optužuju Merina za korupciju.

Merino je podneo ostavku posle noćašnjih nemira u kojima su dva demonstranta poginula, a desetine povređene u sukobima sa policijom. Grupe za zaštitu ljudskih prava optužuju policiju za prekomernu silu.

Mreža takvih grupa navela je da je 112 osoba povređeno i da je 41 nestala.

Zdravstvene vlasti su navele da su poginuli mladići Džek Pintado (22), pogođen sa 11 hitaca, od kojih jednim u glavu, i Džordan Sotelo (24), četiri puta pogođen blizu srca.

Peruanski pisac Mario Vargas Ljosa, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, izjavio je da je „policija apsurdno, glupo i nepravedno žrtvovala dve mlade osobe“.

„Ova represija, koja je protiv celog Perua, mora da prestane“, rekao je Ljosa.

Merino je podneo ostavku nakon što ga je više političkih lidera pozvalo da se povuče, i nakon što mu je predsednik Kongresa Luis Valdes zapretio da će ga poslanici smeniti ako odbije da momentalno ode s vlasti.

I sam Valdes je najavio da će podneti ostavku.

Merino, doskorašnji predsednik parlamenta, postao je šef države u utorak, kada je Kongres glasao za opoziv Viskare na osnovu nepotvrđenih navoda da je bio korumpiran.

Viskara je čvrsto negirao optužbe pred Kongresom, ali su poslanici iskoristili zakonsku odredbu iz 19. veka koja im daje mogućnost da smene šefa države zbog „trajne moralne nepodobnosti“.

Oni su optužili Viskaru i da je loše upravljao pandemijom korona virusa.

Protiv Viskare nije podignuta optužnica, ali mu je sud u petak zabranio da napusti zemlju u narednih 18 meseci, dok tužioci istražuju navode o korupciji na osnovu kojih ga je parlament smenio.

Tužioci istražuju da li je Viskara primio više od 630.000 dolara dok je bio guverner male provincije na jugu Perua, kako bi odobrio dva građevinska projekta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.