Neslaganja oko novog predsednika Evropske komisije: Da li puca “tajna veza” Merkelove i Makrona?

0
Foto Profimedia

Francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel ne žele da pokažu nesaglasnost oko izbora novog predsednika Evropske komisije, iako ona očigledno postoji.

Po završetku izbora za Evropski parlament, na red je stiglo i pitanje ko će, između ostalog, voditi Evropsku komisiju, a ideja Merkelove i Nemačke da to bude Manfred Veber, lider EPP, naišla je na otpor Francuske.

Pariz i Berlin, istina, zajedničkim snagama nastoje da promene kurs Evropske komisije, a saglasni su u tome da aktuelnom predsedniku EK Žan Klodu Junkeru treba naći adekvatnu zamenu nakon što desni centar baš i nije briljirao na izborima za EP, piše Gardijan.

Zvaničnik iz Makronovog kabineta naveo je da Makron i Merkel žele da se proceš završi “idealno” u junu, rekao je zvaničnik, prenoseći detalje telefonskog razgovora dvoje lidera, prenosi Rojters.

Makron je rekao Merkelovoj da želi da na sutrašnjem sastanku Savet Evrope utvrdi da mehanizam “vodećeg kandidata” ne bude automatski, objasnio je zvaničnik. 
Merkelovoj se, međutim, dopada taj sistem, navodi Rojters.

Zvaničnik je preneo da je francuski predsednik uveren da se većina zemalja članica EU slaže sa njim.

Makron je naveo da “vodeći kandidati”, kandidati za predsednika EK koje su nominovale partije sa najviše glasova na evropskim izborima, legitimni, iako izbor novog predsednika mora da odražava rezultate glasanja, rekao je zvaničnik.

Treća najveća grupacija u Evropskom parlamentu, Liberalni centar, kojem pripada i Makronova partija, mora biti deo izbornog procesa, rekao je francuski predsednik Merkelovij, a preneo zvaničnik iz njegove kancelarije.