Neredi na ulicama Londona: Sukobi ekstremnih desničara, navijača i policije

0
Foto: Beta (AP Photo/Alberto Pezzali)

Ekstremno desničarski britanski aktivisti i fudbalski navijači danas su se sporadično sukobljavali u Londonu s pripadnicima policije dok su protestovali zbog uništavanja nacionalnih spomenika.

Uprkos upozorenjima policije da ostanu kod kuće zbog epidemije koronavirusa, desničari su se okupili kod statue nekadašnjeg britanskog premijera Vinstona Čerčila i kod spomenika poginulima u Prvom svetskom ratu, tvrdeći da žele da ih zaštite.

Oko oba spomenika ranije su postavljeni zaštitni blokovi pošto su ih antirasistički demonstranti nedavno oštetili, povezujući ih sa ropstvom i britanskim kolonijalizmom.

Neki od desničarskih aktivista bacali su flaše na policajce, dok su drugi pokušavali da probiju barijere. Demonstrante, uglavnom bele muškarce koji su uzvikivali “Engleska” i pevali državnu himnu, policija je uspela da potisne.

Lider ekstremno desničarske grupe Prvo Britanija Pol Golding rekao je za Asošiejted pres da su aktivisti došli da “čuvaju spomenike”.

“Muka mi je od toga kako su vlasti dozvolile vandalizam nad našim nacionalnim spomenicima dva uzastopna vikenda”, rekao je Golding.

U centru Londona danas su se okupile i neke pristalice antirasističkog pokreta “Crni životi su važni”, iako su njegove vođe otkazale današnje demonstracije u Londonu iz bezbednosnih razloga, zbog prisustva desničara.

Brojni pripadnici policije razdvajali su suprotstavljene grupe.

Spomenici istorijskim ličnostima, kontroverznim s današnje tačke gledišta, postali su u Velikoj Britaniji i širom sveta meta tokom najnovijih demonstracija protiv rasizma i nasilja policije, podstaknutih ubistvom Afroamerikanca Džordža Flojda tokom hapšenja u SAD.

Antirasistički protesti su u Velikoj Britaniji pokrenuli debatu o istoriji kraljevstva i njenoj ulozi u trgovini robovima.

Demonstranti su prošlog vikenda u Bristolu srušili i bacili u more statuu trgovca robovima Edvarda Kolstona, dok je Čerčilova statua u Londonu išarana natpisom “Rasista”.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je juče da je Čerčil bio heroj, iako je “ponekad izražavao mišljenja koja su danas neprihvatljiva”, i da sada ne treba raditi “na promeni ili cenzurisanju prošlosti” Velike Britanije. Čerčil je izrazito cenjen zbog uloge lidera u Drugom svetskom ratu.

(Beta)