“Neprihvatljivo je optuživanje Rusije o trovanju Navaljnog”: Kremlj reagovao na tvrdnje iz SAD

0
Beta - AP Photo/Pavel Golovkin, File

(Beta-AFP) – Kremlj je osudio danas kao “neprihvatljive” optužbe Vašingtona posle navoda američkog šefa diplomatije Majka Pompea da su trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog verovatno organizovali “visoki ruski zvaničnici”.

“Smatramo neprihvatljivim svako direktno ili indirektno pominjanje umešanosti ruskih zvaničnika u taj slučaj”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov, kao odgovor na sinoćnje izjave Majka Pompea.

Peskov je dodao da Rusija još nije od Nemačke dobila odgovor zatražen krajem avgusta da joj se dostave podaci o zdravlju Navaljnog, koji se nalazi na lečenju u berlinskoj bolnici.

“I dalje ne znamo rezultate analiza koje su dozvolile našim nemačkim kolegama da zaključe da je berlinski pacijent otrovan”, rekao je Peskov. Peskov, kao i predsednik Rusije Vladimir Putin, odbija da izgovori ime glavnog opozicionara Kremlja.

Berlin je ranije naveo da je na osnovu analiza utvrdjeno da je Navaljni otrovan nervnim agensom iz grupe “novičok” i pozvao je Moskvu da rasvetli taj zločin, preteći joj sankcijama.

Juče je rusko Ministarstvo spoljnih poslova zvanično protestovalo kod nemačkog ambasadora zbog, kako smatra, “neosnovanih optužbi i ultimatuma” i upozorilo da bi odbijanje da se Moskvi preda medicinski dosije opozicionara predstavljalo “grubu i neprijateljsku provokaciju”.