“Neprihvatljiva Vučićeva izjava, štetna retorika, rezultat velikosrpske Miloševićeve politike”: Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske reagovalo zbog izjave predsednika

2
Foto: Tanjug

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske (MVEP) ocenilo je danas kao “krajnje neprihvatljivu” jučeranju izjavu srpskog predsednika Aleksandra Vučića koji je povodom napada na Srbe u Kninu rekao da je razumljivo što se najveći deo srspkog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Hrvatsko ministarstvo je pozvalo Srbiju da, kako navodi u saopštenju, umesto manipulisanja činjenicama unapredi položaj hrvatske manjine i napusti retoriku koja šteti odnosima dve države, prenela je Hina.

“Republika Hrvatska odbacuje ovakav pokušaj relativizacije srpske odgovornosti za izazivanje oružanog sukoba i agresije na hrvatsko dravno područje, koji su rezultat velikosrpske politike Slobodana Miloševića”, navodi se u saopštenju ministarstva i tvrdi da o tome govore brojne relevantne rezolucije Saveta bezbednosti i Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, presude Haškoga tribunala, kao i presuda Međunarodnoga suda pravde u Hagu u slučaju hrvatske tužbe za genocid i srpske protivtužbe”.

Kako se još navodi, “upravo pretenzije na mešanje u unutrašnje stvari susedne zemlje čine osnovnu razliku između hrvatske i srpske politike, koja nije od juče”.

Hrvatsko Ministarsvo navodi i da je “nasuprot ovakvim srpskim pokušajima, Hrvatska zainteresovana za stabilnost svoga susedstva i otvorena za prenos vlastitih iskustva na njegovome putu u Evropsku uniju”.

“Ne dopuštamo nepoštovanje činjenice da je Republika Hrvatska suverena i samostalna država, nastala demokratski izraženom voljom naroda i odbranjena u nametnutom ratu, koja želi razvijati skladne dobrosusedske odnose sa svim susednim državama”, istaklo je ministarstvo.

MVEP navodi i da Hrvatska jamči najviši stupanj zaštite prava nacionalnih manjina i da izgrađuje tolerantno i inkluzivno društvo utemeljeno na vladavini prava i poverenju među građanima.

“Umesto manipulisanja činjenicama, Hrvatska poziva Srbiju da, u skladu sa preuzetim obavezama, unapredi položaj hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji i napusti retoriku koja oživljava poražžene projekte i šteti odnosima između dve susedne države”, navodi se u saopštenju, prenose mediji.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je juče, povodom napada na Srbe u Hrvatskoj, da je neverovatno da u 21. veku ne postoji bolji odgovor na te događaje nego priča o velikosrpskoj agresiji, i ocenio da je razumljivo što se najveći deo srpskog naroda pre 30 godina pobunio protiv takvog režima.

Predsednik Srbije je kazao da su napadali na ljude koji su u Kninu i drugim mestima gledali Crvenu Zvezdu, podsećajući da su Srbi uvek navijali za Zvezdu da bi se razlikovali tako od Hrvata Hajdukovih navijača.

“I dan danas ih love da vide ko sme u Hrvatskoj da navija za Zvezdu”, rekao je on. Istakao je da će Srbija gledati da učini sve da pomogne svom narodu i konstatovao da je razumljivo što se najveći deo pobunio pre 30 godina protiv takvog režima i što je i dalje proterani Srbi iz Hrvatske žive u Srbiji, gde su otpočeli novi život.

2 KOMENTARA

  1. Umesto da pametnim diplomatskim delovanjem,deluje,zajedno sa pripitim ministrom Vanjskih Poslova frontalno i promocurno na sirok spektar diplomata i organizacija EU,vlada clanica EU i SAD,novinarska udruzenja,vazne humanitarne,novinske i gradjanske organizacije,oni,imbecilno ,oholo i trapavo zakucavaju Srbiji i Srpskom narodu autogol. Tiha voda breg roni izreka je koju cak i priglupi u poslednjem selu u planini poznaju,ali ne i nas Vodja.

  2. da su navijali za partizan ne bi ih tukli
    iz teksta Danila Kiša, uklapa se…
    “Nacionalizam je, dakle, prevashodno negativitet, nacionalizam je negativna kategorija duha, jer nacionalizam živi na poricanju i od poricanja. Mi nismo ono što su oni. Mi smo pozitivan pol, oni negativan. Naše vrednosti, nacionalne, nacionalističke, imaju funkciju tek u odnosu na nacionalizam onih drugih: mi jesmo nacionalisti, ali oni su to još i više; mi koljemo (kad se mora), ali oni još i više; mi smo pijanci, oni alkoholičari; naša istorija je ispravna samo u odnosu na njihovu, naš je jezik čist samo u odnosu na njihov. Nacionalizam živi od relativizma. Ne postoje opšte vrednosti, estetičke, etičke itd. Postoje samo relativne. I u tom smislu, u prvom redu, nacionalizam jeste nazadnjaštvo. Treba biti bolji samo od svoga brata ili polubrata, ostalo me se i ne tiče. To je ono što smo nazvali strah. Ostali čak imaju pravo da nas dostignu, da nas prestignu, to nas se ne tiče. Ciljevi nacionalizma uvek su dostižni ciljevi, dostižni jer su skromni, skromni jer su podli. Ne skače se, ne baca se kamena s ramena, da bi se dostigao svoj sopstveni maksimum, nego da bi se nadigrali oni, jedini, slični, a tako različni, zbog kojih je igra započeta.“
    inače imate svog velikog dreka u srbiji očistite to za početak
    krenite polako od ustaničkog mesta iz 88, pa dalje… pa onda drugima držite predavanje!

Comments are closed.