Nepravilnosti na izborima u Nikšiću: Knežević fotografisao glasački listić, “napad na članicu biračkog odbora”, opozicija tražila prekid glasanja na jednom biračkom mestu…

0
Foto: Profimedia

U Nikšiću, drugom po veličini gradu u Crnoj Gori, održavaju se lokalni izbori. U 7 sati otvoreno je 138 biračkih mesta, pravo glasa imaju 58.833 birača koji će odlučivati o izboru 41 poslanika lokalnog parlamenta sa šest lista.

Lokalni izbori u Nikšiću podjednako su važni i za vlast i za opoziciju Smatraju se presudnim za opstanak Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na crnogorskoj političkoj sceni, ali i prvim testom za vladajuću većinu koja je na parlamentarnim izborima 2020, posle trideset godina, smenila DPS sa vlasti.

Iz Opštinske izborne komisije u Nikšiću su saopštili da očekuju da će preliminarne rezultate imati oko ponoći.

Prethodne lokalne izbore koji su održani 2017. godine opozicija je bojkotovala, a učestvovale su samo dve partije – DPS i SD, koji su u protekle četiri godine vršili vlast u Nikšiću.

Tada je od upisanih 58.486 birača, glasalo 26.322, odnosno 45 odsto.

U toku glasanja, do sada, na biračkim mestima je uočeno i nekoliko nepravilnosti – glasanja bez poštovanja epidemioloških mera, neadekvatnog korišćenja glasačkog listića, fotografisanja glasačkog listića, korišćenja mobilnih telefona prilikom glasanja…

Nikšićka policija je proveravala da li se u jednom lokalu u užem centru grada kupuju glasovi, ali iz policije kažu da nisu našli dokaze za to.

“Nakon prijave policajci su se uputili na lice mesta, ušli u lokal u kvartu kod Opšte bolnice, zatražili dokumentaciju i konstatovali da je taj lokal registrovan kao izborni štab Demokratske partije socijalista (DPS). O događaju je obavešten dežurni tužilac, koji se izjasnio da nema elemenata krivičnog dela”, rečeno je iz Uprave policije, a prenele su podgoričke Vijesti.

Na biračkom mestu 34 došlo do svađa na biračkom mestu zbog čega je morala da interveniše policija.

Opštinski odbor Demokratske partije socijalista Nikšić je saopštio da je u nikšićkom naselju Dragova Luka došlo do “nasilnog upada na biračko mesto br 118 od strane Marka Kovačevića, da je otet birački materijal, jedna osoba pretučena, a birački odbor sprečen da izađe na teren”.

Posmatrači Centra za monitoring i istraživanjee (CEMI) su saopštili da je na biračkom mestu 132 registrovano između deset i petnaest osoba “obučenih u majice sa nacionalnim obeležjima Srbije”. CEMI je naveo da po informacijama kojima trenutno raspolažu te osobe “nisu iz Nikšića”.

“Ova lica su htela nasilno da glasaju putem pisma. Nakon što im je članica biračkog odbora rekla da nemaju pravo da glasaju u Nikšiću, napali su je. Intervenisala je policija. Biračko mesto je otvoreno a pozvani su predstavnici OIK-a”, naveli su iz CEMI-ja…

Predsednik Demokratske narodne partije (DNP), jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) i poslanik Milan Knežević je na Tviteru objavio sliku glasačkog listića, čime je prekršen Zakon o izboru odbornika i poslanika.

Predstavnici opozicionih poslaničkih partija optužili su predsednika biračkog mesta Marka Perišića da je nositeljka liste Evropski tim za Nikšić Sanju Damjanović pozdravio sa dva prsta i zbog toga tražili prekid glasanja na tom biračkom mestu.

Posmatrači CEMI-ja su prijavili da je na biralištu broj 118 došlo do remećenja reda.

“Nakon što su članovi BO uzeli kutiju za glasanje putem pisma i stavili je u auto da bi krenuli ka licima koja treba da glasaju, ista je od predstavnika koalicije ‘Za budućnost Crne Gore’, u prisustvu nosioca te liste, oduzeta i stavljena u automobil predstavnika koalicije. Na biračkom mestu je registrovano i veliko prisustvo neidentifikovanih lica koji su pripadali različitim grupama, i umalo je došlo do sukoba između njih”, objavljeno je na Tviteru.

Glasanje na tom biračkom mestu je usled navedenih događaja privremeno prekinuto, a policija stigla na mesto incidenta.

“Prema informacijama naših posmatrača, policija nije intervenisala, već je posredovala između dve suprostavljene grupe neidentifikovanih lica. Nakon posredovanja predstavnika policije glasačka kutija je vraćena članovima BO. Situacija je normalizovana i biračko mesto je otvoreno. Nakon ovoga incidenta pojačano je prisustvo uniformisane policije na ulicama Nikšića”, dodali su iz CEMI-ja.

Sa druge strane, nosilac liste “Za budućnost Nikšića” Marko Kovačević je rekao da na biračkom mjestu 118 Dragova Luka došlo do problema kada Birački odbor nije dozvolio predstavnicima opozicije da zajedno ponesu glasačku kutiju za glasanje putem pisma.

Kovačević je rekao da je opoziciji rečeno da mogu da ih prate kolima i da je isti problem bio i na drugim biračkim mestima.

Tvrdi da je ušao i razgovarao sa članovima Biračkog odbora i da su mu oni rekli da je to u skladu sa mišljenjem Opštinske izborne komisije, iako je mišljenje OIK da treba da idu i dva predstavnika opozicije. 

“Ubrzo je došla policija, čuli smo navode Demokratske partije socijalista koja pokušava da proizvede tenzije. Tamo niko nije bio pretučen, niko nije ušao nasilno. Razgovarao sam sa načelnikom CB i on je rekao da će demantovati navode DPS”, istiakao je Kovačević, a prenose Vijesti.

“Izborni dan u Nikšiću protiče bez ozbiljnijih incidenta, a do 15 časova registrovani su sporadični incidenti i nesporazumi na koje je policija odgovorila efikasno i profesionalno”, saopšteno je iz Uprave policije Crne Gore.

“Tokom glasanja na biračkom mestu br.118 došlo je do nesporazuma između članova biračkog odbora, a vezano za glasačku kutiju koja je bila namenjena za glasanje putem pisma. Događaja je prijavljen policiji i pripadnici Uprave policije su odmah izašli na lice mesta”, dodaje se u saopštenju.

Konstatovano je, kako ističu iz UP, da glasačka kutija nije ukradena i da nije oštečena, “nalazila se u vozilu kojim su članovi biračkog odbora trebali da se upute na lokacije gde su građani trebali da ostvare pravo glasa putem pisma”.

Napominju da je netačna informacija da je bilo ko pretučen na tom biračkom mestu.

“O događaju je obavešten državni tužilac i rad na ovom predmetu je u toku te će se sve okolnosti utvrđivati u daljem postupku”, zaključuje se u saopštenju.