“Neophodno pooštravanje mera, postojeće se ne poštuju”; “nije problem u donetim merama, nego u njihovom sprovođenju…”

0
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

(Beta) – Virusolog Tanja Jovanović izjavila je da je neophodno pooštravanje mera s obzirom na to da se beleže nedisciplina i nepoštovanje postojećeih epidemioloških pravila.

“Sporadično se javljaju oboljevanja od britanskog soja korone, to još nije kod nas dominantno. Imamo relativno mali broj uzoraka na nedeljnom nivou. Još smo, što se toga tiče, bezbrižni”, rekla je Jovanović, član Kriznog štaba za borbu protiv korone i dekan Medinskog fakulteta u Beogradu, za današnju Politiku.

Ona je navela i da južnoafrički soj kovid-19 kod nas još nije izolovan i nada se da neće ni biti u skorijem periodu.

Epidemiolog Zoran Radovanović je izjavio da problem nije toliko u formalno donetim merama koliko je u njihovom sprovođenju.

On je ukazao da je ranije trebalo intervenisati i sprečavati žurke zatvorenog tipa, jer se za njih znalo. “Da se insistiralo na poštovanju mera, treći talas s većim brojem obolelih od Nove godine bi pao. A sad opet raste, kriva ide nagore”, rekao je Radovanović za  Politiku. 

Kako je naveo, “nije dovoljno da donesete spisak mera i da se odmaknete čekajući šta će se desiti”, kao i da bi “mnogo značilo da je medicinski deo Kriznog štaba istupio glasnije i s istim stavom”.

“A bitno je zdravstveno prosvećivanje ljudi, što je kod nas decenijama zapostavljeno”, rekao je Radovanović.