“Neophodni su svi klasični oblici protesta, od studentskih demonstracija i radničkih štrajkova, pa do seljačkih buna i građanskih uličnih akcija…”

2
Foto Nedeljnik

Lider Dveri Boško Obradović rekao je da gradjani moraju biti svesni da imaju demokratsko pravo na pobunu i gradjansku neposlušnost, kao i da im niko neće pokloniti slobudu, pravdu i demokratiju.

“Više nije dovoljno samo promeniti vlast. Moramo kompletno da razgradimo ovaj pogubni politički sistem i podignemo novi. Srbiji nedostaje ‘demokratija odozdo’, od najmanje jedince oradnizovanog gradjanstva: na Univerzitetima, u preduzećima, u zgradama i naseljima”, rekao je Obradović u autorskom tekstu u današnjem izdanju lista Danas.

Kako je naveo, neophodni su svi klasični oblici protesta: od studentskih demonstracija, preko radničkih štrajkova i seljačkih buna do gradjanskih uličnih akcija kojima bi svi zajedno branili prava – na slobodu misli, na rad, na grad, na selo, na zdravu životnu sredinu.

Obradović je rekao da je vreme za nove političke ideje i novi društveni dijalog.

“Čak i kada se nalazimo na potpuno suprotnim ideloškim polovima, važno je da budemo na ‘pravoj strani barikade’ i da se držimo otvorenosti, komunikacije, tolerancije i solidarnosti kada su u pitanu bazične demokratske vrednosti i odbrana demokratije”, rekao je lider Dveri.

On je naveo i da je “pre svega potrebno otvaranje tabu tema savremene demokratije, poštovanje i otvoreni dijalog izmedju različitih mišljenja, sve u interesu opšteg dobra, a ne stranačkih i ličnih interesa oligarhije i parapolitičkih monopolista”.

“Već danas da pokažemo na našem primeru kako bi trebalo da izgleda ta Srbija posle Vučića kao prava demokratska država”, rekao je Obradović u autorskom tekstu u kojem se, u velikom delu, poziva na knjigu “Pravo na pobunu – uvod u anatomiju gradjanskog otpora” Srećka Horvata i Igora Štiksa.

(Beta)

2 KOMENTARA

  1. NE! Potrebno je da drzava konacno reaguje i nadje nacin sa vas stotinak IDIOTA bez mozga, zivotnog puta i morala potrpa u zatvorske samice na po 40 godina, jer to sto vi navodno “nudite” ni pas s maslom ne bi pojeo, a vas jedino interesuje kako da sto vise napunite dzepove.

Comments are closed.