
Ovaj recept za pitu od jabuka“Fosil“ savršen je dokaz da vrhunske poslastice ne moraju biti komplikovane za pripremu.
U pitanju je neverovatno ukusan desert koji spaja hrskavo lisnato testo sa sočnim voćem i nežnim kremom.
Iako vizuelno deluje zahtevno, priprema je iznenađujuće brza i laka, što ovaj kolač čini idealnim izborom za iznenadne goste ili trenutke kada želite nešto slatko bez mnogo vremena provedenog u kuhinji.
Sastojci:
smeđi šećer za posipanje
sladoled od vanile
karamel preliv
1 pravougaono lisnato testo
6 jabuka zlatni delišes
4 jaja
300 ml mleka
80 g brašna
60 g belog šećera
50 g putera
Priprema:
Započnite pripremu tako što ćete pravougaoni pleh obložiti lisnatim testom, a zatim nožem pažljivo odsecite višak testa koji prelazi preko ivica kalupa. Nakon toga oljuštite jabuke i isecite ih na polovine po širini, pa svakoj polovini uklonite peteljku i središnji deo sa semenkama.
Secite pripremljene polovine na tanke listiće, ali tako da ostanu u grupi, i poređajte ih u kalup preko testa kako bi zadržale oblik polutke i izgledale kao „fosili“.
U posebnoj posudi žicom za mućenje sjedinite jaja, mleko, brašno, beli šećer i otopljeni puter dok ne dobijete glatku i ujednačenu smesu. Ovu tečnu masu polako sipajte u pleh, trudeći se da popunite prostore između poređanih jabuka, a na kraju celu površinu kolača pospite smeđim šećerom radi hrskavosti i ukusa.
Pecite kolač u rerni zagrejanoj na 170 stepeni Celzijusa oko dvadeset minuta, odnosno dok testo i fil ne porumene. Kada je pita gotova, isecite je i poslužite toplu, dekorisanu kuglom sladoleda od vanile i prelivenu karamelom za potpuni užitak.
Evo kako autor recepta priprema „Fosil“ pitu: