Nemci će na odmor kod kuće: Masovno poslušali savet da ostanu u domovini, u Nemačkoj bukirano oko 90 odsto kapaciteta

0
Foto: Profimedia

Nakon višemesečne pauze i depresije napokon je krenuo i buking smeštaja u Hrvatskoj za glavnu sezonu, ali kako zasad stvari stoje, još uvek nema razloga za preteranu euforiju, piše Jutarnji list.

Nakon najave ministra turizma Garija Cappellija da bi Hrvatska ove godine mogla da ostvari oko 30 odsto prošlogodišnjeg prometa, očekivanja stručnjaka iz sektora sada su se spustila na četvrtinu, odnosno 25 odsto, a izvori iz najvećih turističkih kompanija u Nemačkoj kažu da najbolje hrvatsko emitivno tržište zasad prvenstveno bira rezervaciju smeštaja – u domovini.

“Kad je u pitanju buking u Nemačkoj, stvari su neočekivano dobre, te je prema našim pokazateljima tamo dosad bukirano 88 odsto smeštajnih kapaciteta, prvenstveno na Baltiku. Dakle, dobar deo Nemaca odlučio je poslušati savete vlade, te ove godine bira da ne putuje izvan zemlje, što je za Hrvatsku loše, ali s obzirom na to da su njihovi kapaciteti ograničeni, za očekivati je da će kroz dve nedelje biti popunjeni. Nakon toga je moguće očekivati rast rezervacija od strane Nemaca i u drugim evropskim destinacijama, ali u kom obimu, tek će se videti”, upozorava izvor Jutarnjeg lista.

Kad je u pitanju Hrvatska, stidljivi buking zasad je toliko skroman da ga je teško meriti brojkama, a i dalje se beleži veći broj otkazivanja nego novih rezervacija.

Slična situacija zasad je na celom Mediteranu, koji se, baš kao i Hrvatska, bori za svakog novog gosta, a prema trenutnim pokazateljima najviše uspeha u tome ima Grčka, iako ni njihove brojke ne daju preteranog razloga za slavlje.

“Došlo je do nekih pomaka na tržištu, no treba pričekati da Nemačka i zvanično ukine mere prema stranim destinacijama. Zasad njihovi putnici uglavnom biraju nemačke i austrijske hotele”, saznaje Jutarnji.

Prema rečima direktora Hrvatske udruge turizma Veljka Ostojića, buking prema Hrvatskoj zasad je uglavnom počeo sa nemačkog i austrijskog tržišta, a kao iznenađenje pojavljuju se sve brojniji upiti iz zemalja Beneluksa.

“Sva se tržišta polako bude, ali ne treba računati ni na kakvu senzaciju niti biti preterano euforičan. Zasad su najbolji pokazatelji za avgust, a raduju nas brojni upiti Holanđana, koji na godišnje odmore obično idu nakon 15. jula, te uglavnom biraju kampovanje. Na njih ove godine dosta računamo, ali zato očekujemo deficit britanskih i američkih gostiju, kojih ove sezone ne bi trebalo biti u velikom broju”, kazao je Ostojić i dodao da posetioci koji stižu u Hrvatsku očekuju pridržavanje mera, zbog čega apeluje da se ljudi preterano ne opuštaju.

Direktor Unilinea Boris Žgomba ističe da je od svih zemalja na Mediteranu po pitanju privlačenja gostiju zasad najviše napravila Grčka, ali upozorava i da ne treba otpisati ni Italijane ili Turke, koji će takođe pokušati da ugrabe što veći broj gostiju, budući da te zemlje, baš poput Hrvatske, i same zavise od turizma.

“Za razliku od zatvaranja granice, koje smo praktično odradili u jednom danu, proces otvaranja ide puno sporije i trebaće da prođe puno više vremena i da uložimo mnogo više truda kako bismo postigli neki efekat. Računam da ćemo ove godine ostvariti najviše četvrtinu prošlogodišnjeg prometa, dakle 25 odsto kad su u pitanju noćenja. Ne bih se kladio na puno više od toga, no, naravno, treba pričekati”, rekao je Žgomba potvrdivši kako najveći deo bukinga u ovom trenutku otpada na autogoste, iako poslednjih dana raste interes i aviogostiju, s obzirom na to se uvodi i najavljuje sve više novih linija.

Svima onima koji računaju na rezervacije napravljene pre izbijanja pandemije, a koje dosad nisu otkazane, Žgomba poručuje da će dobar deo njih u narednim danima sigurno biti poništen, tako da je, po pitanju ove sezone, moguće računati gotovo isključivo na novi buking. A on, kako se zasad čini, ne daje previše razloga za optimizam.