“Nemamo dovoljno veštačkih pluća, problem su i jednostavnije stvari”: Doktor Radovanović o koronavirusu za novi Nedeljnik

2
Foto Đorđe Kojadinović

Koliko je Srbija spremna za “najgori scenario” u slučaju koronavirusa? Koliki su nam kapaciteti, imamo li dovoljno veštačkih pluća… Prethodnih dana bila je nestašica u apotekama: “Za maske i ‘asepsol’ me ne pitajte”, reče jedna apotekarka. Kako u situaciji od kasarni na gotovs da postanu karantini do “ne može nam niko ništa” spremno dočekati virus koji je u delovima Kine i Italije napravio velike probleme i napao druge zemlje?

“Nemamo dovoljno veštačkih pluća. Kadrovski smo spremni, a materijalno nismo što se opreme tiče, daleko smo od toga”, rekao je epidemiolog doktor Zoran Radovanović u razgovoru za novi Nedeljnik.

U Srbiji još uvek nema nijednog slučaja. Po društvenim mrežama još se šeruju fore, a naši lekari su do ekstrema (“žene štiti estrogen, slobodno u Italiju u šoping”) pokušavali šalama da spreče paniku. Mnogi, među kojima je i ministar zdravlja, pričali su da koronavirus “nije opasniji od sezonskog gripa”, a predsednik Vučić je rekao da neće nositi masku. To da koronavirus nije “opasan”, kao i ono da “maske ne pomažu”, reći će mnogi drugi stručnjaci, jednostavno nije tačno.

KOLIKO JE SRBIJA SPREMNA ZA KORONAVIRUS, ŠTA KAŽU EPIDEMIOLOZI I KAKVE SU PROGNOZE ČITAJTE U NOVOM NEDELJNIKU KOJI JE NA KIOSCIMA OD 5. MARTA ILI U DIGITALNOM IZDANJU NA NOVINARNICA.NET.

2 KOMENTARA

  1. E sad ću da vas pitam nešto: veruje li iko čoveku koji je rekao da osiromašeni uranijum nije štetan po zdravlje? Maske nisu dovoljne. Potrebne su i naočare za plivanje koje dobro prijanjaju. Ustanovljen je da virusi najviše prodiru u organizam preko očiju i sluzokože. Naj pametnije je iskustvo Kineza. Treba isprati oči i usta srebrnom vodom. Najbolje posle svakog boravka u gužvi. Pumpicom raspršiti po celom licu.

Comments are closed.