“Nemaju ‘leba da jedu. Mogu se jedino kestenima gađati”: Milanović o tome da je BIH na rubu sukoba

0
Foto Beta/ (BETAPHOTO/HINA/Ured predsednika Republike Hrvatske/ Dario Andrisek/MO)

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović odbacio je danas ocene da je BiH na rubu sukoba i ocenio da je Milorad Dodik zadnji problem za tu državu.

“To je laž, nije na rubu sukoba, jer nemaju ‘leba da jedu. Mogu se jedino kestenima gadjati”, rekao je Mlanović novinarima u Gospiću upitan o izveštaju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt) o stanju u toj zemlji, u kome se ocenjuje da postoji mogućnost povratka sukoba.

On je ocenio da je srpski član Predsedsništva BiH “zadnji problem BiH”.

“Milorad Dodik je katkad neobuzdan i problematičan, ali on je zadnji problem BiH, posebno iz perspektive bosansko-hercegovačkih Hrvata. S Dodikom se dogovorimo za deset minuta i to ne o podeli nego o uredjenju BiH”, dodao je hrvatski predsednik.

On je rekao da poštuje Šmita, ali da je pitanje “kakav mandat ima” i “šta može s tim detinjastim pretnjama”.

“Dodik predstavlja srpski narod i nećeš ga izbaciti, kao ni (Dragana) Čovića dok je to što jeste”, zaključio je Milanović.

Predsednik Hrvatske je rekao da treba videti “šta se može napraviti da BiH ostane čitava” i ponovio ideju da predstavnici tri konstitutivna naroda u BiH razgovaraju s njim i predsednicima Srbije i Turske.

On je ocenio da se jedino tako može naći zadovoljavajuće rešenje, a to je da “svaka strana ima nekog kome veruje, a s druge strane nekoga kome ne veruje baš potpuno”.

“Ne znam koliko Bošnjaci veruju (Aleksandru) Vučiću, ali Srbi mu veruju, to je meni dovoljno”, rekao je Milanović.

On je pozvao premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice da se izjasni zašto u Briselu daje izjave koje su, kako je rekao, na štetu Hrvata u BiH.

Plenković je nedavno izjavio da u EU s oprezom i neodobravanjem čitaju poruke Milorada Dodika o funkcionisanju BiH.