Nemački Zeleni: Hajko Mas da naglasi tokom posete Srbiji da je granica sa Kosovom nepovrediva

2
Foto Profimedia

(Beta) – Nemačka stranka Zeleni saopštila je da ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas tokom predstojeće posete Prištini i Beogradu mora nedvosmisleno da stavi do znanja da su granice na Zapadnom Balkanu nepovredive.

Predstavnik Zelenih za istočnoevropsku politiku Manuel Saracin izjavio je da dolazak Masa u Prištinu i Beograd govori o “ogromnom značaju” Zapadnog Balkana za Nemačku i EU, ali da će njegova poseta biti uspešna jedino ako on donese dve poruke.

“Prvo, Nemačka i vlade EU trebalo bi jače nego do sada da podrže region u borbi protiv pandemije korona virusa. Obećane isporuke vakcine u posebno teško pogođene zemlje nisu dovoljne. Pre svega je u našem interesu da u Evropi ne nastane bela mrlja na geografskoj karti vakcinacije”, rekao je Saracin.

Dodao je da bi “bilo fatalno da EU gotovo bez delovanja posmatra isporuke vakcine iz Rusije i Kine”.

“Drugo, ministar mora nedvosmisleno da stavi do znanja da su granice na Zapadnom Balkanu nepovredive i da takve moraju ostati. Ratni ciljevi 1990-ih godina, stvaranje navodno etnički čistih područja, moraju jednom zauvek da postanu stvar prošlosti”, kazao je Saracin.

Naveo je da je umesto toga “u jednakoj meri neophodno priznanje nezavisnosti Kosova i stvaranje građanskog društva u BiH ili otvaranje prvih poglavlja u pristupnim pregovorima sa Albanijom i Severnom Makedonijom”.

“Pri tome, čvrsto stojimo na strani onih koji se zalažu za naše evropske vrednosti, za demokratiju, vladavinu prava i jednakost svih građana. Očekujemo da i nemačka vlada i EU te ljude mnogo više nego do sada stavi u centar svoje politike proširenja. Zato što je etnonacionalizam nespojiv sa članstvom u EU”, dodao je predstavnik Zelenih.

Mas će sutra boraviti u Prištini, a u petak će doći u Beograd. On će sa kosovskim i srpskim zvaničnicima razgovarati o dijalogu o normalizaciji odnosa i o drugim temama.

2 KOMENTARA

Comments are closed.