(Beta-AP) – Nemački parlament je danas odobrio zakon kojim se liberalizuju državni zakoni o kanabisu, omogućivši tako da se u budućnosti dekriminalizuju ograničene količine marihuane i dozvoli da stanovništvo kupuje u rekreativne svrhe.

Zakon predviđa legalizaciju posedovanja do 25 grama marihuane od strane odraslih u rekreativne svrhe i omogućavanje pojedincima da sami uzgajaju do tri stabjlike biljke. Taj deo zakona trebalo bi da stupi na snagu 1. aprila.

Građanima Nemačke koji imaju 18 i više godina biće dozvoljeno da se pridruže neprofitnim „klubovima kanabisa“ sa najviše 500 članova počev od 1. jula. Klubovima bi bilo dozvoljeno da uzgajaju kanabis za ličnu upotrebu njihovih članova.

Pojedinci bi mogli da kupuju do 25 grama dnevno, ili maksimalno 50 grama mesečno, a za mlađe od 21 godine taj broj je ograničen na 30 grama. Članstvo u više klubova ne bi bilo dozvoljeno. Troškovi klubova bi bili pokriveni članarinama, koje bi bile visoke u zavisnosti od toga koliko članovi koriste marihuanu.

Zakon propisuje zabranu reklamiranja ili sponzorisanja kanabisa, a klubovi i konzumacija neće biti dozvoljeni u neposrednoj blizini škola, igrališta i sportskih objekata. Procena uticaja zakona na zaštitu dece i omladine izvršiće se u roku od 18 meseci od stupanja na snagu zakona.

Ministar zdravlja Karl Lauterbah je rekao da je plan vlade „borba protiv crnog tržišta“ bolja zaštita mladih. On je doda su se dosadašnji zakoni u Nemačkoj pokazali kao neuspešni, sa porastom potrošnje i sve većim problemima sa kontaminiranim ili previše koncentrisanim kanabisom koji izaziva brojne zdraene probleme.

Glavni desničarski opozicioni blok je bio oštro protiv novog zakona.

Plan je znatno promenjen u odnosui na prvobitne pe vlade, koja je predviđala omogućavanje prodaje kanabisa odraslima širom zemlje u licenciranim prodavnicama. Projekat je izmenjen nakon razgovora sa Izvršnom komisijom Evropske unije.

Gornji dom nemačkog parlamenta Bundesrat, koji predstavlja 16 nemačkih državnih vlada, mogao bi u principu da odloži donošenje zakona, iako po zakonu da bi stupio na snagu formalno ne zahteva odobrenje doma. Konzervativna državna vlada Bavarske saopštila je da će ispitati da li je moguća pravna akcija protiv plana liberalizacije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.