Nemački i izraelski avioni leteli iznad bivšeg logora Dahau da odaju poštu žrtvama

0
Foto: Profimedia

Nemački i izraelski vojni avioni preleteli su danas iznad bivšeg nacističkog koncentracionog logora Dahau da odaju poštu Jevrejima i drugim žrtvama ubijenim u Holokaustu u Drugom svetskom ratu.

Dva izraelska aviona tipa F-16s i dva nemačka “jurofajtersa” (Eurofighters) u pratnji “galfstrim” (Gulfstream) G-550 izraelskih vazduhoplovnih snaga u kojima su bili vojni komandanti obeju zemalja, nadleteli su memoriajal kraj Minhena dok je treći “jurofajter” to snimao.

Takodje su preleteli iznad obližnjeg aerodroma Firstenfeldbruk (Fuerstenfeldbruck) kako bi odali poštu 11 izraelskih sportista ubijenih u napadu terorista tokom letnje Olimpijade 1972. godine.

Dvojica sportista su ubijena i još devet ih je odvela kao taoce palestinska organizacija Crni septembar iz Olimpijskog sela 5. septembra 1972. godine.

Tokom neuspelog pokušaja spasavanja na aerodromu u kojem je učestvovala nemačka policija, ubijeni su svi oteti sportisti, njihovi otmičari i jedan nemački policajac.

Izraelski avioni su deo grupe od šest aviona tipa F-16s, dva “galfstrima” i dva boinga 707 tanker aviona koji su stigli u Nemačku na dvonedeljne vežbe.

U vežbama učestvuju nemačke vazduhoplovne snage tokom prve nedelje, a i madjarske u drugoj nedelji.

To je prvi put da izraelske vazduhoplovne snage učestvuju u takvim vežbama u Nemačkoj.

U njima je angažovano oko 180 pripadnika izraelskih vazduhoplovnih snaga.

(Beta-AP)