Nemački ekološki aktivisti se zalepili za puteve: Protesti u nekoliko gradova, pojedini političari osuđuju ove demonstracije

0
(Beta/Christian Charisius/dpa via AP)

(Beta-AP) – Nemački zvaničnici osudili su danas proteste klimatskih aktivista koji su zbog bacanja velikih količina upotrebljive hrane blokirali puteve.

Aktivisti grupe “Ustanak poslednje generacije” lepkom su se zalepili za puteve u Štutgartu, Frajburgu i u blizini luke u Hamburgu sa zahtevom da se prekine bacanje ogromnih količina upotrebljive hrane što, kak tvrde, doprinosi gladi i klimatskim promenama.

Najviši zvaničnik državne bezbednosti Bavarske rekao je da takve blokade nisu obuhvaćene odredbom slobode okupljanja.

Konzervativna Hrišćansko-socijalna unija saopštila je da je masovno ometanje kretanja ljudi ili blokiranje kretanja robe predstavlja ozbiljno kršenje zakona.

Nemačka partija Zelenih podržala je mirne proteste, ali je saopštila da bi blokade mogle potkopati podršku javnosti merama za borbu protiv klimatskih promena i kritikovala aktiviste zbog pretnji da će pojačati proteste ukoliko vlada ne pristane na njihove zahteve.

Nemačka ne napreduje ka ispunjenju svojih ciljeva za smanjenje emisije gasova koji zagrevaju planetu. Blokade podsećaju na prošlogodišnje proteste klimatske grupe “Insulate Britain” koja je blokirala puteve u Velikoj Britaniji.