Pokrenuti su razni pokušaji da se Priština ubedi da ukine takse, ali to do sada nije urodilo plodom. Svi radimo na tome i nadamo se da će doći do toga, rekao je ambasador Nemačke u Srbiji Toms Šib za N1.

Šib je dodao da će ustanovljeni format dijaloga ostati i u budućnosti uz posredovanje Evropske unije.

Govoreći o zajedničkom saopštenju zemalja Kvinte, Šib je kazao da nije neobično da se pet zemalja zajedno izjasne u javnosti i da su smatrali da je sada dobar trenutak da pošalju poruku i Beogradu i Prištini.

On je istakao da su obe strane pozvane da odustanu od svakog pokušaja koji bi mogao da utiče negativno na obnovu dijaloga, a u to spada i kampanja lobiranja za povlačenje priznanja Kosova.

„Moguće je stvari pomeriti sa mrtve tačke, moj zadatak kao diplomate je da budem optimističan. Nadam se da će se to uskoro desiti. Isto tako treba priznati da se ova situacija nastavlja mesecima. Pokrenuti su razni pokušaji da se ubedi Priština da ukine takse, ali do sada nije urodilo plodom. Svi radimo na tome i nadamo se da će doći do toga“, rekao je Šib za N1.

Na pitanje kako to da Priština i dalje odoleva pritisku da ukine takse, nemački ambasador je rekao da je to složeno pitanje i da je nepovoljno što do sada nije uspelo da se realizuje, uprkos svim pokušajima SAD, Nemačke i Francuske.

„Optimističan sam da će se to desiti. Ne sutra, ali u dogledno vreme“, istakao je Šib.

Nemački ambasador je rekao i da je važno da obe strane sednu za sto i obnove dijalog, na čijem kraju će se usvojiti sveobuhvatni obavezujući sporazum.

„Sve dok obe strane ne vode razgovor teško je da se nađe rešenje… Dok ne postoji dijalog postoji mogućnost da se situacija pogorša, da dođe do tenzija. Utvrđen je format razgovora, važno je da se taj proces vodi uz posredovanje Evropske unije“ rekao je nemački ambasador.

Komentara

 1. Predrag m.
  22. август 2019. 15:48

  Ma kakve takse, to je trik koji su Veliki iscenirali kako bi se Srbi zaveli da su "pobedili" u bezuslovnoj predaji Kosova i Metohije. Na taj način Vučić predaje teritoriju Srbije a za uzvrat dobija autokratski režim i, poput Broza eksploatiše gradjane Srbije, do svoje smrti. Bratija, avnojevska, ne miruje, pije krv ovom narodu poput onih iza Crvene tvrdjave.

 2. Šumadinac
  22. август 2019. 15:56

  Da li ovaj stvrano misli da mu ovde u Srbiji bilo ko veruje? Da hoćete da ih stvarno pritisnete - skinuli bi oni takse sve u šesnest, još bi pitali jel treba još da skidaju... Posle se čudite što narod ovde više voli Rusiju. Bar nam ne vređaju inteligenciju.

 3. Milutin
  22. август 2019. 20:58

  Ambasadore, da li ste slucajno probali da im uvedete sankcije? Cisto mi pade na pamet... Dajte ljudi, ne vredjajte nam inteligenciju, molim vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.